Tribunal din New York: Cimpanzeii nu sunt persoane

  • 05 Decembrie 2014 08:16
Tribunal din New York: Cimpanzeii nu sunt persoane

O curte de apel din New York a apreciat joi că cimpanzeii nu pot beneficia de aceleași drepturi ca ființele umane, respingând astfel acțiunea introdusă de apărătorii primatelor care pledau pentru dreptul fundamental al acestora de a trăi în libertate, notează Agerpres.Asociația 'Nonhuman Rights Project' a cerut ca patru cimpanzei, aflați în prezent în captivitate…

O curte de apel din New York a apreciat joi că cimpanzeii nu pot beneficia de aceleași drepturi ca ființele umane, respingând astfel acțiunea introdusă de apărătorii primatelor care pledau pentru dreptul fundamental al acestora de a trăi în libertate, notează Agerpres.

Asociația 'Nonhuman Rights Project' a cerut ca patru cimpanzei, aflați în prezent în captivitate în statul New York, să poată fi trimiși într-un parc special pentru a trăi în libertate până la sfârșitul zilelor lor.

Acești militanți, înfrânți în primă instanță, au explicat în octombrie în fața acestei curți de apel că cimpanzeii au aceleași caracteristici ca ființele umane și, din acest motiv, trebuie să fie recunoscuți ca 'persoane legale' și să beneficieze de aceleași drepturi fundamentale.

Judecătorii din orașul Albany, capitala statului New York, au refuzat să extindă definiția legală a persoanei.

'Un cimpanzeu nu este o persoană care să poată beneficia de drepturi și protecția garantate de habeas corpus', au scris ei joi în decizia lor.

În legislația anglo-saxonă, habeas corpus enunță libertatea fundamentală de a nu fi întemnițat fără a fi judecat.

'Contrar ființelor umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuși niciunei responsabilități sociale și, din punct de vedere legal, nu pot fi considerați vinovați de actele lor', au explicat magistrații. În consecință, 'ei nu pot pretinde aceleași drepturi ca oamenii', au mai afirmat ei.

Asociația 'Nonhuman Rights Project' a reacționat subliniind că este vorba despre prima cerere de această natură.

'Curtea a ignorat faptul că legea ar trebui să evolueze în lumina descoperirilor științifice, a noilor experiențe și a evoluției conceptului de bine și rău', a menționat asociația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău