România | Trenurile directe spre Grecia și Turcia vor reintra în circulație, de vineri

  • 07 Iunie 2019 08:55
România | Trenurile directe spre Grecia și Turcia vor reintra în circulație, de vineri

Trenurile directe care vor lega capitala României de Istanbul și Salonic vor reintra în circulație începând de vineri, 7 iunie, scrie Agerpres.

"Este vorba de o ofertă estivală de călătorie a CFR Călători, care se va desfășura în perioada 7 iunie - 7 octombrie. Practic, trenurile vor lega Bucureștiul de trei mari destinații turistice. Vorbim, în ordine, de Sofia, de Istanbul și de Salonic. Trenurile de Salonic vor circula o dată pe săptămână, cu plecare din Capitală în cursul zilei de vineri, la ora 12:40, și sosire la Salonic sâmbăta, la ora 6:59, plecarea din Salonic făcându-se duminica, la ora 23:19, cu sosire în București luni la ora 18:55. Acesta este un serviciu săptămânal, deoarece s-a constatat că nivelul de interes este în special în această perioadă de sfârșit de săptămână", a declarat, pentru AGERPRES, directorul de comunicare al companiei, Adrian Vlaicu.

Potrivit acestuia, trenul spre Sofia va circula zilnic, cu plecare din București Nord la ora 12:40 și sosire la ora 22:20. Din Sofia, plecarea este programată la ora 8:55, iar sosirea în capitala României este la ora 18:55.

Trenul de Turcia va circula zilnic și va pleca din București la ora 12:40, cu sosire în stația Halkali la ora 7:40. Returul se va face la ora 21:40 din Halkali, cu sosire în Gara de Nord a doua zi, la ora 18:55.

"Între Halkali și fosta gară Sirkeci din centrul orașului Istanbul transferul se face cu un autobuz pus la dispoziție de calea ferată turcă, fără plata unei taxe suplimentare, în baza biletului de tren, după un orar stabilit în funcție de sosirea trenului de la București și plecarea acestuia. Astfel, plecarea din Halkali este prevăzută la ora 8:00 dimineața, sosire în Istanbul la ora 9:00, în gara Sirkeci, și plecarea din Istanbul spre gara Sirkeci la ora 20:00 și sosirea la Halkali la ora 21:00, după care urmează îmbarcarea în tren și plecarea către București", a explicat Adrian Vlaicu.

În relația Salonic, trenul va avea în compunere un vagon clasa a doua și un vagon cușetă cu patru și, respectiv, 6 locuri. În relația Turcia, va fi un vagon cușetă cu patru locuri în cabină.

"Dacă discutăm de Sofia - după cum s-a observat toate trenurile trec prin Sofia, se descompun și se împart în cele două relații, Salonic și, respectiv, Istanbul. Practic, relația Sofia este deservită în acest caz în cursul săptămânii de un vagon clasa a 2-a și un vagon cușetă, iar în weekend apare și al doilea vagon cușetă", a mai menționat el.

În ceea ce privește durata de călătorie, până la Salonic drumul dus va dura circa 18 ore, iar la întors 19 ore, spre Sofia în jur de 9 ore și 50 de minute, iar spre Istanbul ceva mai mult, circa 19-21 de ore.

"Dacă discutăm de relația cu Sofia, trenurile circulă pe rută abătută în România, prin Videle-Giurgiu, ceea ce prelungește durata de parcurs cu aproape două ore. În plus, pe calea ferată bulgară sunt restricții de viteză generate de relieful muntos pe care această cale ferată îl străbate și partenerii noștri din Bulgaria lucrează pe această zonă să ridice cât se poate de mult viteza, deci să elimine din limitările impuse. Dar, evident, în acest an, se va circula în acest mod. De asemenea, fiind vorba de niște ramuri la niște trenuri care circulă cu orar normal în Bulgaria, în Sofia trebuie realizată manevra necesară recompunerii cu vagoanele românești ale trenurilor în circulație și atunci este necesar și un timp de manevră de circa 1-2 ore, în funcție de necesități, pe garniturile respective", a explicat Vlaicu durata pe care o parcurg trenurile până la destinațiile externe.

"Vârful" de călători pe aceste trenuri apare începând cu 1 iulie și se "stinge" după data de 20 septembrie.

"Atunci încep să scadă solicitările. Practic, este un servicu pe care toți doritorii unei vacanțe sau al unui weekend îl folosesc. Programul de circulație al acestor trenuri este până la data de 7 octombrie", a adăugat directorul de comunicare al CFR Călători. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău