Trei zile de doliu național în Irak după ce cel puțin 100 de persoane au murit într-un naufragiu

  • 22 Martie 2019 12:11
Trei zile de doliu național în Irak după ce cel puțin 100 de persoane au murit într-un naufragiu

Cel puțin 100 de persoane, în majoritatea femei și copii, și-au pierdut viața joi într-un naufragiu pe fluviul Tigru, în plină aniversare a Anului Nou kurd și a Zilei Mamei, fiind cel mai grav accident înregistrat în Irak în ultimii ani, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi, care a vizitat locul accidentului și morga unde au fost transportate cadavrele, a decretat doliu național pentru trei zile. ONU a deplâns accidentul ca fiind "o tragedie teribilă".

Bilanțul victimelor a crescut constant de la oră la oră. Potrivit Ministerului de Interne irakian, 94 de persoane și-au pierdut viața în naufragiu. Printre victime se află 61 de femei, a declarat prim-ministrul. Autoritățile irakiene au anunțat că 19 copii s-au înecat și 55 de persoane au fost salvate.

Acest tragic eveniment a provocat agitație la Mosul, oraș din nordul Irakului deja afectat de trei ani de violențe (2014- 2017) sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Deși războaiele repetate și atacurile jihadiste au provocat sute de mii de victime în ultimii ani în Irak, astfel de accidente au fost rare.

Ziua care marchează Anul Nou Kurd, Norouz, Ziua Mamei și sosirea primăverii începuse într-o atmosferă de veselie. Victimele se îmbarcaseră pe un feribot pentru a traversa fluviul Tigru și a ajunge în parcuri amenajate, unde familiile merg la picnic în mod tradițional de Norouz. Dar ambarcațiunea s-a răsturnat înainte de a ajunge la complexul turistic spre care se îndrepta, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău