Trei ziariste ruse ar fi fost otrăvite în străinătate, potrivit unei publicații de opoziție

  • 16 August 2023 13:42
Trei ziariste ruse ar fi fost otrăvite în străinătate, potrivit unei publicații de opoziție

Trei ziariste ruse cunoscute pentru pozițiile lor împotriva autorităților de la Moscova ar fi fost otrăvite în Germania, Cehia și Georgia, potrivit unei investigații a presei ruse de opoziție The Insider, preluată de săptămânalul german Der Spiegel, transmite miercuri EFE, citat de Agerpres.

The Insider, publicație rusă de investigație afiliată opoziției și interzisă în Rusia, dă asigurări că diverși experți au confirmat faptele, inclusiv un medic care a ajutat la salvarea vieții liderului opoziției Aleksei Navalnîi, tratat într-un spital din Berlin în 2020 după ce în corpul său au fost găsite urme ale unei neurotoxine din familia Noviciok.

Primul caz de presupusă otrăvire este cel al jurnalistei Jelena Kostjuțcenko, care a publicat în 2022 rezultatele unei investigații privind comportamentul trupelor ruse în Ucraina care indicau săvârșirea unui genocid.

Kostjuțcenko a fost avertizată de șefii ei că nu ar trebui să se întoarcă la Moscova, așa că s-a mutat la Berlin și a început să lucreze în capitala Germaniei pentru mass-media de opoziție Meduza, care și-a mutat sediul în Letonia. În octombrie 2022, revenită din Ucraina, jurnalista s-a simțit rău. După un prim set de analize, cauza simptomelor pe care le prezenta nu a putut fi stabilită, dar The Insider dă asigurări că medici și specialiști în otrăvire au pus simptomele pe seama unui agent extern. Deși ancheta asupra cazului a fost închisă de autoritățile germane în luna mai, aceasta a fost redeschisă.

Al doilea caz este cel al jurnalistei Natalija Arno, președinta Fundației Rusia Liberă, care susține sancțiunile împotriva regimului președintelui rus Vladimir Putin. Arno a participat la un eveniment la Praga în luna mai a acestui an, după care a început să se simtă rău și a decis să zboare imediat la Washington, unde locuiește. Acolo a făcut mai multe analize și a fost deschisă o anchetă, în condițiile în care medicii ei declară, potrivit The Insider, că a fost otrăvită cu o substanță neurotoxică, deși nu au făcut publice detaliile.

Al treilea caz este cel al jurnalistei Irina Bablojan, de la publicația rusă Eco Moscvî, care s-a deplasat la Tbilisi, capitala Georgiei, în octombrie 2022. Acolo a avut diverse simptome, iar experți consultați de The Insider au afirmat că aceste simptome sunt compatibile cu o otrăvire și le compară cu cazul Jelenei Kostjuțcenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău