Trei ziare din Rusia publică o pagină întâi comună în sprijnul jurnalistului Ivan Golunov

  • 10 Iunie 2019 12:20
Trei ziare din Rusia publică o pagină întâi comună în sprijnul jurnalistului Ivan Golunov

Ziarele ruse Kommersant, Vedomosti și RBK au publicat luni aceeași pagină întâi, pe care scrie "Eu sunt, noi suntem Ivan Golunov", în sprijinul jurnalistului de investigații inculpat săptămâna trecută pentru trafic de droguri, care susține că i s-a înscenat un flagrant, transmite AFP.

Golunov, reporter al portalului de știri online Meduza, este cunoscut pentru anchetele sale privind corupția din primăria Moscovei. El a fost reținut joia trecută și inculpat sâmbătă, când o instanță a decis să rămână în arest la domiciliu.

Poliția afirmă că a găsit droguri asupra jurnalistului în momentul arestării și ulterior la percheziția domiciliară și că suspectul în vârstă de 36 de ani încerca să vândă "o mare cantitate" de cocaină și mefedronă. Ulterior, polițiștii au recunoscut că fotografiile prezentate ca fiind făcute la locul faptei, în care apărea un laborator de fabricare a drogurilor, nu erau de la locuința lui Golunov.

Jurnalistul respinge acuzațiile, pe care le consideră legate de dezvăluirile sale despre afacerile mafiote legate de cimitirele din capitala Rusiei.

Cele trei publicații care îl susțin pe ziarist apreciază că "dovezile vinovăției lui Golunov furnizate de anchetatori nu sunt convingătoare, iar circumstanțele arestării sale îndreptățesc suspiciunea că procedura a fost ilegală". "Nu excludem existența unei legături între reținerea și arestarea lui Golunov și activitățile sale profesionale". Kommersant, Vedomosti și RBK cer "o verificare detaliată a acțiunilor polițiștilor implicați" și "transparență maximă pe parcursul anchetei".

Și alte organizații media, inclusiv unele oficiale, organizații neguvernamentale și numeroși ziariști, artiști și politicieni sunt de partea jurnalistului. Cunoscuții săi spun că nu știau să fi fost consumator de droguri. Unii apărători ai libertății presei consideră că este vorba de o nouă etapă a presiunilor asupra mass media din Rusia.

Sâmbătă, în fața tribunalului unde a fost prezentat Golunov în vederea arestării, s-au adunat sute de persoane. Instanța s-a pronunțat pentru arest la domiciliu, deși procuratura ceruse arest preventiv. Jurnalistul ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

Trei ziare din Rusia publică o pagină întâi comună în sprijnul jurnalistului Ivan Golunov

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău