Trei spitale din Chișinău vor fi renovate și eficientizate energetic

  • 21 Ianuarie 2022 17:21
Trei spitale din Chișinău vor fi renovate și eficientizate energetic

Trei spitale municipale din Chișinău vor fi renovate și eficientizate energetic. Primăria municipiului Chișinău a semnat contractul cu o companie din Azerbaidjan, care urmează să reabiliteze spitalele „Sfânta Treime", „Gheorghe Paladi” și „Valentin Ignatenco", transmite IPN.

Contractele vor fi finanțate din împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții, cu o componentă de grant din partea Fondului pentru energie E5P.

Lucrările de renovare se vor desfășura pe parcursul unui an și jumătate și prevăd izolarea exterioară a clădirilor, înlocuirea tâmplăriei, instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii, înlocuirea sistemelor termice, instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri și alte lucrări.

Lucrările de renovare a celor trei spitale nu vor afecta programul de lucru al instituțiilor beneficiare, precizează un comunicat de presă al Primăriei.

Implementarea Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău” a început acum doi ani și prevede renovarea și eficientizarea energetică 23 de obiective:  6 grădinițe, 14 licee și 3 spitale municipale. Instituțiile publice au fost selectate din peste 300 de obiective care generează pierderi la bugetul municipal, prin utilizarea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și plata facturilor de întreținere.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de euro, acesta fiind implementat de Primărie, cu participarea financiară a BERD (10 miloane împrumut), BEI (10 milioane împrumut) și Fondul pentru energie E5P (Uniunea Europeană fiind cel mai mare donator) (5 milioane grant).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău