Trei puteri din UE lansează un avertisment voalat către Turcia și Rusia

  • 19 Iulie 2020 10:45
Trei puteri din UE lansează un avertisment voalat către Turcia și Rusia

Franța, Germania și Italia s-au declarat sâmbătă pregătite să aplice sancțiuni împotriva puterilor străine care încalcă embargoul asupra armelor în Libia și au lansat un apel adresat „tuturor actorilor străini” să-și înceteze intervențiile și amestecul în conflictul din această țară aflată, din 2011, în război civil, informează DIGI24.ro.

Libia este scena unui conflict între două forțe rivale, fiecare sprijinită de state străine: Guvernul de Uniune Națională (GNA), recunoscut de ONU și al cărui sediu este la Tripoli, condus de Fayez al-Sarraj, și Armata Națională Libiană a mareșalul Khalifa Haftar, care ține sub control estul și o parte din sudul țării.

În comunicatul comun al celor trei țări UE nu a fost menționată explicit nicio țară, dar se știe că Fayez al-Sarraj este sprijinit de Turcia, care a trimis militari la fața locului, iar forțele mareșalului Haftar sunt susținute de Egiptul vecin, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, dar și de Rusia.

„Lansăm un apel tuturor actorilor străini să înceteze interferențele lor și să respecte embargoul asupra armelor stabilit de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”, au scris, într-o declarație comună, cancelarul german, Angela Merkel, președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul italian, Giuseppe Conte, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cei trei lideri europeni se arată gata să ia în considere „posibila utilizare a sancțiunilor, dacă încălcarea embargoului pe mare, pe uscat sau în aer continuă”, se spune în acest comunicat dat publicității la Bruxelles, în paralel cu negocierile privind planul de relansare economică post-coronavirus.

„Lansăm un apel tuturor părților din Libia, precum și susținătorilor lor străini la încetarea imediată a luptelor”, au adăugat cei trei responsabili, care și-au exprimat „grava preocupare” față de creșterea tensiunilor militare în această țară.

Încălcarea embargoului asupra armelor, impus Libiei din 2011, face obiectul unor îngrijorări crescânde, în contextul în care intervențiile străine în conflict se înmulțesc. Cu precădere Franța și Turcia, ambele membre ale NATO, au avut divergențe serioase pe această temă.

Franța a denunțat în repetate rânduri amestecul Turciei în criza libiană, iar tensiunile dintre Paris și Ankara s-au accentuat, în special după un incident maritim care a implicat două nave de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău