Trei poduri peste Prut vor fi reconstruite până la finele anului 2027. Lucrările de reparație vor fi finanțate de Guvernul României

  • 31 Mai 2023 14:14
Trei poduri peste Prut vor fi reconstruite până la finele anului 2027. Lucrările de reparație vor fi finanțate de Guvernul României

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, 31 mai, proiectele privind ratificarea Acordurilor bilaterale dintre România și Rep. Moldova care prevăd reconstruirea și reabilitarea a trei poduri transfrontaliere peste râul Prut, semnate la 9 mai 2023. Lucrările de modernizare a podurilor de la punctele de trecere Leușeni-Albița, Cahul-Oancea și Sculeni, vor începe în primele luni ale anului viitor, urmând a fi încheiate până în 2027, iar costurile aferente proiectului de reconstrucție vor fi suportate de către statul român, transmite Radio Chișinău.

Lucrările de modernizare și întreținerea celor trei poduri transfrontaliere vor fi finanțate de către Guvernul României care va aloca în acest scop aproximativ 40 de milioane de euro.

Guvernul de la Chișinău va suporta cheltuieli doar pentru infrastructura de acces și de dotare a celor trei posturi vamale, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija:   

La moment colegii din România elaborează caietul de sarcini pentru anunțarea licitaților în vederea desemnării proiectanților, dar și a operatorului economic ce va reabilita sau construi aceste poduri. În luna septembrie această achiziție va fi anunțată, iar lucrările nemijlocit vor fi demarate în primul semestru a anului 2024, urmând a fi finalizate până în anul 2027. Importanța acestor poduri este incomensurabila este vorba despre mobilitate, investiții, accederea pentru o piață europeană, introducerea rețelelor noastre interne de transport la rețeaua trans-europeană TEN-T”, a declarat Lilia Dabija.

În context, premierul Dorin Recean a adus mulțumiri Guvernul României pentru sprijinul oferit la modernizarea podurilor transfrontaliere peste Prut.      

„Trebuie să mulțumim Guvernului României pentru că avem aceste obiecte de infrastructură care ne duc mai aproape de Uniunea Europeană și cel mai important creează oportunități de schimburi comerciale. Schimburi sociale și mai intensive, acest lucru neapărat ne va duce la o creștere economică mai bună și în ultima instanță la creșterea bunăstării”, a spus Dorin Recean.

Podurile peste Prut de la punctele de trecere Leușeni-Albița, Cahul-Oancea și Sculeni au fost construite între anii 1958 și 1964, iar expertiza tehnică a arătat că toate cele trei poduri necesită lucrări de reabilitare.



 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău