Trei persoane au murit după o noapte de violențe între extrema-dreaptă și contraprotestatarii din Charlottesville

  • 13 August 2017 10:58
Trei persoane au murit după o noapte de violențe între extrema-dreaptă și contraprotestatarii din Charlottesville

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a anunțat că trei persoane și-au pierdut viața în timpul nopții, după ce violențe au izbucnit la un marș al militanților pentru supremație rasială de la ”Uniți Dreapta” și o mașină a intrat cu viteză într-o mulțime de contraprotestatari din pitoreasca localitate Charlottesville, transmite News.ro.

Președintele SUA, Donald Trump, a intervenit și a condamnat „ura, bigotismul și violența de pe multe părți”, evitând să-i numească pe militanții de extremă-dreaptă, care deși au lansat violențele din Charlottesville, i-au susținut candidatura în cursa pentru Casa Albă.

Tocmai acest aparent refuz al președintelui de a condamna grupările de extremă-dreaptă a generat critici acide, chiar și din partea unor congresmeni republicani de la Washington.

O persoană și-a pierdut viața după ce un bărbat a intrat intenționat cu o mașină într-o mulțime de contraprotestatari, în vreme ce doi ofițeri au murit după ce un elicopter de poliție s-a prăbușit la ieșirea din Charlottesville.

Guvernatorul McAuliffe a declarat deja stare de urgență, pentru a permite intervenția promptă a autorităților locale înainte de marșul ”Uniți Dreapta”, care a adus sute de militanți pentru supremație rasială și contraprotestatari pe străzile orașului universitar din Virginia.

De asemenea, un tânăr identificat drept James Alex Fields Jr a fost arestat în urma atacului cu mașină din Charlottesville.

Fields Jr. (20 de ani) este din Ohio și a fost inculpat pentru ucidere din culpă și vătămare corporală de către anchetatorii din Virginia.

O femeie în vârstă de 32 de ani și-a pierdut viața, în vreme ce alte 19 persoane au fost rănite, fiind vorba atât de răni superficiale, cât și de persoane internate în stare critică în spitale, după ce mașina lui Fields Jr. a intrat cu viteză în contraprotestatarii din Charlottesville.

Serviciile de urgență au intervenit rapid pentru a trata victimele, iar martorii au susținut că este vorba de un atac intenționat, pentru că Fields Jr. a intrat cu mașina în mulțime și apoi a dat cu spatele pentru a strivi sub roți o tânără contraprotestatară din Charlottesville.

Alte 16 persoane au primit îngrijiri medicale pentru alte incidente violente, care au avut loc în timpul nopții de coșmar din localitatea universitară Charlottesville, ce găzduiește și campusul Universității din Virginia.

Cauza prăbușirii elicopterului de poliție nu este cunoscută până în acest moment, dar nu este suspectată nicio mână criminală pentru moartea celor doi polițiști din Charlottesville.

De asemenea, cele două persoane decedate în urma prăbușirii elicopterului au fost identificate drept locotenentul H. Jay Cullen și pilotul Berke M.M. Bates.

Președintele Trump și-a transmis condoleanțele pentru rudele și colegii celor doi ofițeri din poliția statală a Virginiei.

”Condoleanțe pentru familia tinerei ucise astăzi, cele mai bune urări pentru toți cei răniți în Charlottesville, Virginia. Foarte trist!”, a scris ulterior președintele pe Twitter.

Sute de persoane s-au adunat pe străzile din Charlottesville pentru a demonstra în favoarea sau împotriva mișcării ”Uniți Dreapta”.

Primele violențe au izbucnit în scurt timp, deși polițiștii în echipament de revoltă și trupele Gărzii Naționale au inundat străzile din zona centrală a localiății Charlottesville.

În acest sens, militanții albi de extremă-dreaptă, dintre care unii au venit cu șepcile de campanie ale președintelui Trump, s-au ciocnit cu contraprotestatarii și cele două tabere au aruncat cu proiectile improvizate, înainte de intervenția în forță a autorităților din Charlottesville.

Polițiștii au lansat gaze lacrimogene și camerele televiziunilor au suprins agresiunea asupra unui contraprotestar, care a fost atacat cu bețe și cu un stâlp de metal, înainte de a fi abandonat într-o baltă de sânge. De asemenea, mulți militanți de extremă-dreaptă au fluturat drapelul Confederației, care este văzut drept un simbol al rasismului di Statele Unite.

Alți militanți extremiști chiar au executat salutul nazist pe străzile din Charlottesville.

Între timp, contraprotestatarii au scandat mesaje precum ”noi spunem nu fricii rasiste” și au fluturat steaguri ale mișcării ”Viețile Negrilor Contează”.

Trump s-a adresat națiunii de pe terenul său de golf din Bedminster, New Jersey.

Miliardarul republican a susținut că ura, care a generat violențele de sâmbătă, există de mult timp în America.

”Condamnăm în cei mai puternici termeni această afișare extraordinară a urii, bigotismului și violenței din mai multe părți. Nu are niciun loc în America”, a insistat președintele Trump.

Hillary Clinton a lansat critici la adresa președintelui, pentru că acesta a refuzat să condamne grupările de extremă-dreaptă și militanții pentru supremație rasială din Charlottesville.

”Fiecare minut în care permitem acestei situații să persiste prin încurajări tăcute sau lipsă de acțiune este rușinos și ne distruge valorile”, a scris prezidențiabila democrată pe Twitter.

Alți republicani s-au arătat mai vehemenți în criticile la adresa președintelui Trump.

”Este foarte important pentru națiune să-l audă pe președinte catalogând evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt, un atac terorist comis de militanții albi pentru supremație rasială”, a scris senatorul republican din Florida, Marco Rubio.

Marșul ”Uniți Dreapta” nu a primit niciodată o aprobare oficială pentru că guvernatorul McAuliffe a declarat stare de urgență și a argumentat că autoritățile trebuie să păzească siguranța publică din Charlottesville.

Autoritățile locale au arestat mai multe persoane după ce au declarat ilegală adunarea din parcul Emancipării.

Acest marș are loc la o lună după o demonstrație mult mai mică din Charlottesville, la care au participat câțiva zeci de membri ai Ku Klux Klan.

Tensiunile au izbucnit după ce autoritățile locale au anunțat planurile de eliminare a statuii generalului Robert E. Lee, care a condus forțele Confederației în timpul Războiului Civil din SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău