Trei partide unioniste vor crea un bloc comun. Octavian Țîcu și Vlad Țurcanu, deocamdată rămân rezervați. Ce spun aceștia

  • 16 Decembrie 2019 14:51
Trei partide unioniste vor crea un bloc comun. Octavian Țîcu și Vlad Țurcanu, deocamdată rămân rezervați. Ce spun aceștia

Trei partide au căzut de acord să creeze un bloc unionist, alături cu Partidul Liberal. Liderul PL, Dorin Chirtoacă, a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu PLDM, Uniunea Salvați Basarabia și cu „Democrația Acasă”. Pentru moment, Octavian Țîcu și Vlad Țurcanu, care conduc alte două formațiuni unioniste, rămân rezervați față de intenția fostului primar de a înființa o alianță pe eșichierul de dreapta. Relatează Radu Osipov.

Formatul Mișcării Unioniste din Republica Moldova, așa cum a propus Dorin Chirtoacă să se numească noul bloc politic, încă nu a fost stabilit clar. Formațiunile ar putea, fie să fuzioneze cu Partidul Liberal, fie să păstreze o anumită distanță față de PL. Mai mult, președinția blocului va fi deținută prin rotație de către reprezentanți ai celor patru partide. Dorin Chirtoacă i-a chemat pe ceilalți lideri unioniști să renunțe la orgolii ca să nu intre în jocul Kremlinului.

„Nimeni nu vrea să ia coroana nimănui. Dimpotrivă, vrem să ne consolidăm, vorba ceea, unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi puterea crește. Unde vom fi și mai mulți, vom deveni de neînvins, dacă vom ști să mergem corect înainte.”

Liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a declarat că partidul pe care îl conduce va lua o decizie pe 21 decembrie la consiliul național politic.

La rândul său, președintele Partidului Popular Românesc, Vlad Țurcanu, s-a declarat pentru crearea unui bloc de dreapta care să nu le permită socialiștilor să câștige prezidențialele, dar a precizat că nu a purtat, deocamdată, discuții cu liberalii.

„Acțiunea domnului repsectiv este o acțiune de ordin intern a unui partid. Nu se poate vorbi despre o mișcare în condițiile în care nu există o discuție inter-partinică. Toată dreapta ar trebui să creeze un centru unic de comandă al opoziției.”

Principalul test pentru blocul construit în jurul Partidului Liberal vor fi alegerile prezidențiale și parlamentare. Însă până atunci, lui Dorin Chirtoacă îi rămâne să soluționeze cea mai mare problemă a flancului unionist – criza liderilor, este de părere editorialistul Nicolae Negru. Reconcilierea e salutabilă, însă unioniștii au nevoie de noi fețe și politicieni. Pe de altă parte, un bloc unionist fără Partidul Unității Naționale și fără Partidul Popular Românesc, nu va fi considerat pe deplin legitim, pentru că ideea nu trebuie monopolizată, declară Nicolae Negru.

„Să nu încerce cineva să monopolizeze această idee și aceste eforturi, să nu încerce cineva să obțină capital politic în folosul partidului său sau în folosul său personal.”

Nicolae Negru consideră că altă provocare pentru partidele unioniste care au obținut un scor bun la alegerile din Chișinău, este să-și conolideze rezultatul și în raioane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău