Trei partide au format un Bloc politic pro-european, care va propune un candidat comun la alegerile prezidențiale

  • 29 Ianuarie 07:59
Trei partide au format un Bloc politic pro-european, care va propune un candidat comun la alegerile prezidențiale

Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării au format un Bloc politic în perspectiva alegerilor prezidențiale. Blocul va identifica un candidat comun pe care îl va susține în scrutinul din anul acesta. Decizia respectivă, precum și mecanismele menite să faciliteze realizarea acesteia au fost adoptate în ședința comună a Birourilor politice ale formațiunilor, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, transmite IPN.

În particular, se prevede crearea structurilor comune ale Blocului: Consiliul de Coordonare, care include reprezentanți ai celor trei partide, secretariat comun și staff-uri comune la nivel central și teritorial. De asemenea, va fi elaborat un demers politic și electoral nou în vederea participării în campaniile electorale din 2024 și 2025, precum și un program politic și electoral comun și consultarea acestuia cu societatea. Același scop urmăresc lansarea și organizarea unor consultări politice cu reprezentanții altor partide de orientare democratică și pro-europene, comunitatea de experți, reprezentanți ai societății civile în vederea unei colaborări și cooperări politice. Blocul politic își mai propune pregătirea de alegerile parlamentare care vor avea loc în anul 2025.

Cele trei partide își justifică acțiunea prin „înțelegerea importanței și necesității coeziunii partidelor democratice și pro-europene, prin asumarea în mod conștient a angajamentului ferm pentru direcția integrării europene a țării”, dar și „conștientizând pericolul revenirii la putere a forțelor oligarhice”;

Prin acțiunea anunțată, Blocul își reafirmă dezideratul comun de a oferi cetățenilor Republicii Moldova o alternativă politică și electorală care să corespundă intereselor și nevoilor reale ale acestora, aducând în același timp critici dure actualei guvernări pentru „tentația de a restrânge drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, politizarea activității instituțiilor democratice, centralizarea excesivă a puterii, încălcarea principiilor prevăzute în Carta Europeană a Autonomiei Locale prin tentative de supunere politică a autorităților publice locale”.

În acest context, Blocul anticipează „o pierdere iminentă de către Partidul Acțiune și Solidaritate a alegerilor viitoare și riscuri iminente pentru parcursul european al Republicii Moldova. Drept argument, sunt invocate și alte presupuse greșeli ale actualei guvernări, inclusiv: „lipsa de eficiență în a oferi cetățenilor un nivel de viață decent; lipsa de rezultate în reforma justiției; absența oricărui progres în lupta cu corupția, confiscarea politică a procesului obiectiv de integrare europeană; tolerarea unor grupuri oligarhice în sânul guvernării; lipsa rezultatelor palpabile în actul guvernării (criza demografică, stimularea migrației politice prin utilizarea abuzivă a resursei administrative, menținerea în funcții importante a unor persoane cu pregătire profesională mediocră; sărăcirea populației; continuarea exodului populației; lipsa de investiții; haos administrativ); crearea unor coaliții toxice la nivel de raioane cu exponenții partidelor pro-Kremlin și oligarhice”.

La sfârșitul anului trecut, Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării și-au anunțat decizia de a forma „un parteneriat politic și electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău