Trei morți și cel puțin 150 de clădiri distruse în urma incediilor de vegetație din estul Australiei

  • 09 Noiembrie 2019 17:00
Trei morți și cel puțin 150 de clădiri distruse în urma incediilor de vegetație din estul Australiei

Pompierii australieni au continuat sâmbătă să se lupte cu cele 100 de incendii de vegetație izbucnite în estul țării, soldate deja cu trei morți, mai mulți dispăruți și peste 150 de case și școli distruse, informează AFP, preluat de Agerpres.

Sâmbătă, datorită unei îmbunătățiri ușoare a condițiilor meteorologice, pompierii au reușit să plaseze sub control majoritatea celor mai importante 17 incendii. Pericolul este însă departe de a fi depășit, astfel că mii de evacuați nu s-au putut întoarce la casele lor sâmbătă.

Trupul unui bărbat carbonizat a fost descoperit într-o mașină, un altul printre resturile casei sale, iar o femeie a murit din cauza arsurilor suferite, în pofida eforturilor medicilor de a o salva, au declarat serviciile locale de urgență.

Mai multe persoane sunt date dispărute și alte 30 au fost rănite, majoritatea pompieri.

În unele regiuni, locuitorii au rămas blocați, fiind îndemnați de autorități să "caute adăpost, deoarece este prea târziu să plece".

Posturile de radio locale și-au întrerupt programele pentru a explica locuitorilor cum să supraviețuiască unui incendiu în cazul în care rămân blocați în casele sau în vehiculele lor.

Având în vedere amploarea neobișnuită a incendiilor, care afectează o zonă de circa 1.000 de kilometri de-a lungul coastei, de la Brisbane la Sydney, premierul australian Scott Morrison a declarat că armata ar putea veni în ajutorul celor 1.300 de pompieri mobilizați în lupta cu flăcările.

Australia este obișnuită cu incendiile, însă în acest an ele au fost extrem de numeroase și de timpurii. Primele au izbucnit în septembrie, din nordul statului New South Wales până în zonele tropicale din Queensland.

Schimbările climatice și ciclurile meteorologice nefavorabile au dus la o secetă excepțională, la un nivel scăzut de umiditate și la vânturi puternice, care au contribuit la apariția incendiilor de vegetație.

"Nu am avut niciodată atât de multe incendii în același timp și cu un astfel de nivel de urgență", a declarat un responsabil din cadrul serviciului de pompieri, Shane Fitzsimmons, pentru postul public ABC. 

SURSA: Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău