Trei morţi şi cel puţin 150 de clădiri distruse în urma incediilor de vegetaţie din estul Australiei

  • 09 Noiembrie 2019 17:00
Trei morţi şi cel puţin 150 de clădiri distruse în urma incediilor de vegetaţie din estul Australiei

Pompierii australieni au continuat sâmbătă să se lupte cu cele 100 de incendii de vegetaţie izbucnite în estul ţării, soldate deja cu trei morţi, mai mulţi dispăruţi şi peste 150 de case şi şcoli distruse, informează AFP, preluat de Agerpres.

Sâmbătă, datorită unei îmbunătăţiri uşoare a condiţiilor meteorologice, pompierii au reuşit să plaseze sub control majoritatea celor mai importante 17 incendii. Pericolul este însă departe de a fi depăşit, astfel că mii de evacuaţi nu s-au putut întoarce la casele lor sâmbătă.

Trupul unui bărbat carbonizat a fost descoperit într-o maşină, un altul printre resturile casei sale, iar o femeie a murit din cauza arsurilor suferite, în pofida eforturilor medicilor de a o salva, au declarat serviciile locale de urgenţă.

Mai multe persoane sunt date dispărute şi alte 30 au fost rănite, majoritatea pompieri.

În unele regiuni, locuitorii au rămas blocaţi, fiind îndemnaţi de autorităţi să "caute adăpost, deoarece este prea târziu să plece".

Posturile de radio locale şi-au întrerupt programele pentru a explica locuitorilor cum să supravieţuiască unui incendiu în cazul în care rămân blocaţi în casele sau în vehiculele lor.

Având în vedere amploarea neobişnuită a incendiilor, care afectează o zonă de circa 1.000 de kilometri de-a lungul coastei, de la Brisbane la Sydney, premierul australian Scott Morrison a declarat că armata ar putea veni în ajutorul celor 1.300 de pompieri mobilizaţi în lupta cu flăcările.

Australia este obişnuită cu incendiile, însă în acest an ele au fost extrem de numeroase şi de timpurii. Primele au izbucnit în septembrie, din nordul statului New South Wales până în zonele tropicale din Queensland.

Schimbările climatice şi ciclurile meteorologice nefavorabile au dus la o secetă excepţională, la un nivel scăzut de umiditate şi la vânturi puternice, care au contribuit la apariţia incendiilor de vegetaţie.

"Nu am avut niciodată atât de multe incendii în acelaşi timp şi cu un astfel de nivel de urgenţă", a declarat un responsabil din cadrul serviciului de pompieri, Shane Fitzsimmons, pentru postul public ABC. 

SURSA: Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
11 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:37 %
Vint:5,1 m/s
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău