Trei industrii care trag în jos economia Moldovei (Mold-street)

  • 13 Iulie 2018 10:11
Trei industrii care trag în jos economia Moldovei (Mold-street)

Trei industrii au generat cel mai mare impact negativ asupra sectorului industrial în primele patru luni ale acestui an: industria produselor lactate, industria farmaceutică și industria producătoare de mașini și utilaje de utilizare generală. Dacă aceste ramuri nu ar fi evoluat negativ, creșterea sectorului industrial ar fi fost de cel puțin 9%, susțin specialiștii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit mod-street.com, care face referire la o analiză realizată de MEI, industria produselor lactate continuă trendul descendent deja de aproape un an.

"Evoluțiile negative au început din luna iulie 2017, iar în ianuarie-aprilie 2018 volumul producției de lactate a înregistrat o diminuare de 18%, generând cea mai mare influență negativă asupra indicelui general al producției industriale IPI (-0,7 p.p.). Evoluția ramurii respective este legată de situația din sectorul zootehnic: productivitate scăzută, descreșterea și concentrarea efectivului de animale în sectorul casnic, descreșterea producției de lapte", susține MEI.

De asemenea, sectorul se confruntă cu probleme de competitivitate a producției. Cota exporturilor în ramură este foarte joasă (doar 7% din volumul vânzărilor), iar importurile de lactate în țară sunt în creștere (+4,1%). Aceste circumstanțe generează costuri de producție suplimentare și presiuni concurențiale crescânde pentru producătorii din sector, se mai arată în analiza Ministerului Economiei.

Producția de preparate farmaceutice, s-a diminuat cu 31%

Industria farmaceutică este în diminuare a șasea lună consecutiv. Producția de preparate farmaceutice, în primele patru luni a diminuat cu 31%, având o influență negativă de -0.4 p.p. asupra IPI.

"Situația din industria respectivă poate fi legată de retragerea unor operatori străini de pe piața farmaceutică internă, precum și de situația concurențială nefavorabilă în sector", constată MEI. 

Industria producătoare de mașini și utilaje de utilizare generală este o altă subramură care înregistrează scăderi continui ale producției.

Potrivit analizei MEI, ramura se caracterizează printr-o evoluție instabilă și nesustenabilă. Aceasta ocupă o cotă de circa 2,3% în totalul producției industriale și în 2017 a înregistrat evoluții volatile (de la descreșteri de -60% până la expansiuni de peste 3 ori), iar în primele 4 luni ale anului 2018 a înregistrat descreșteri constante (-25% cumulativ).

"Circa 80% din producția ramurii respective este realizată în țară, iar 20% - peste hotare. Totuși, factorul de bază care a influențat descreșterea industriei producătoare de mașini și utilaje de utilizare generală a fost restrângerea producției de pe piețele externe, unde volumul vânzărilor s-a diminuat cu 59%", precizează Ministerul Economiei.

Și industria extractivă este o ramură instabilă, care în ianuarie-aprilie a înregistrat rezultat negativ (-11,4%).

"Instabilitatea ramurii respective este determinată atât de factorii meteorologici (temperaturile medii scăzute din luna martie 2018), cât și de situația din sectorul construcțiilor și din unele ramuri conexe ale industriei", se arată în analiză.

Un alt sector ce este încă în regres, este cel al construcțiilor (-1,7% în I trimestru 2018), dar și unele ramuri industriale cum este industria de producere a cimentului, varului, ipsosului la fel prezină evoluții negative. Datorită interdependenței reciproce, aceste tendințele se răsfrâng asupra evoluției industriei extractive, se menționează în analiza MEI.

De notat că în perioada ianuarie-aprilie 2018 producția industrială a crescut cu 7,8%, iar ndustria prelucrătoare continuă să fie principala ramura care intensifică creșterea sectorul industrial. Această ramură, ce produce circa 82% din bunurile industriale, a crescut în primele patru luni ale anului cu 10,1% și a avut cea mai esențială contribuție la creștere (+7,3 p.p.) la IPI.

Sursa: mold-street.com

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău