Trei filme în regia lui Emil Loteanu 4,5 și 6 noiembrie

  • 05 Noiembrie 2016 17:40
Trei filme în regia lui Emil Loteanu 4,5 și 6 noiembrie

În 4, 5 și 6 noiembrie, TVR MOLDOVA difuzează, de la ora 22:00, trei filme în regia lui Emil Loteanu. Vineri „Poienile roșii” (1966), sâmbătă „Această clipă” (1986), duminică „Lăutarii” (1971).

Pe 18 aprilie 2016 s-au împlinit 13 ani de când a trecut în neființă actorul, regizorul, scenaristul, poetul și scriitorul Emil Loteanu. Născut în 1936 în Clocușna, județul Hotin, azi raionul Ocnița din Republica Moldova, este considerat „cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească”, informează TVR Moldova.

Iată câteva din filmele semnate de el ca regizor: „Poienile roșii” (1966), „Lăutarii” (1971), „Șatra” (1975), „Gingașa și tandra mea fiară” (1978), „Anna Pavlova” (1983) și „Luceafărul” (1986), „Această clipă” (1986).

Vineri, 4 noiembrie, ora 22.00 - „Poienile roșii”, 1966

Dramă. Cu: Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Viktor Chutak, Victor Voinicescu, Mihail Bădiceanu

După ocupația ruso-sovietică din 1940, „Poienile roșii” este primul film artistic turnat la Chișinău despre sufletul, valorile, tradițiile milenare ale Neamului nostru. Este o dramă în spiritul baladei Miorița, drama unor ciobani, care, din cauza arșiței cumplite, riscă să-și piardă oile, bucata de pâine, sursa de existență.

Este, totodată, un film cu substrat istoric. Mânarea turmelor de oi spre poalele Carpaților salvatori, de unde descălecase în vremi fără memorie Dragoș Vodă. Este și o frumoasă poveste de dragoste.

„Scenaristul și regizorul Emil Loteanu e un sensibil, frământă cu pasiune plămada faptelor și întâmplărilor alese pentru a le organiza estetic, în poem, are un ascuțit simț al vieții, al psihologiei și filosofiei populare.” (Florian Potra, 1971 - Săptămâna culturală a capitalei)

Vara uscată a distrus pasunile kolkhozului. Pentru a salva oile, ciobanii au decis să le conducă în câmpurile roșii. Ele sunt trimise într-o călătorie lungă însoțite de un reporter tânăr Andrei și tânăra Ioana, care este de mult îndrăgită de păstorul Sava.

Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 22.00 - Această clipă, 1968

Lirico-poetic. CU: Sagaidac Maria, Sotchi-Voinicescu Mircea, Mihai Volontir, Gheorghe Dimitriu, Svetlana Toma, Gerardo Fernandez

Filmul este realizat în manieră poetică. Are ca subiect războiul civil din Spania. Mihai Adam, romantic din fire, a plecat pe front unde a luptat și a murit pentru Spania, el fiind din Basarabia.

Duminică, 6 noiembrie, ora 22.00 - Lăutarii, 1971

Dramă. Cu: Serghei Lunchevici, Galina Vodniațkaia, Willy Musoian, Grigore Grigoriu, Svetlana Toma

Toma Alistar, violonist cu har și conducător al unei cete de lăutari din Basarabia, este ocolit de noroc în dragoste. Deși talentul i-a adus aprecierea țarului și a altor personalități ale vremii, precum și bogății peste așteptările unui lăutar, el își risipește averea și viața căutându-și cu disperare iubirea tinereții, pe frumoasa Leanca. Familia ei îi despărțise din fragedă tinerețe și o măritaseră pe Leanca pe când Toma era plecat în turnee.

„Este o poveste despre destinele acelui substrat care ne spune să fim cine suntem, deoarece lăutărismul a fost una din caracteristicile neamului nostru. Filmul conține o mare dramă despre soarta noastră. Au mai fost regizori care au găsit metode să spună mari adevăruri despre noi și existența noastră în timp.” (Larisa Ungureanu)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău