Trei expoziții despre Holocaust au fost inaugurate la Biblioteca Națională din Chișinău

  • 27 Ianuarie 2023 13:46
Trei expoziții despre Holocaust au fost inaugurate la Biblioteca Națională din Chișinău

Trei expoziții despre Holocaust au fost inaugurate astăzi, 27 ianuarie, la Biblioteca Națională din Chișinău, cu ocazia marcării Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Expozițiile relatează despre soarta evreilor din Basarabia și pune în valoare noi cercetări științifice, noi apariții editoriale care abordează tema Holocaustului, transmite Radio Chișinău.

Peste 50 de documente din colecțiile Bibliotecii Naționale cu privire la Holocaustul din Basarabia, banere cu fotografii ce relatează istorii cu destin tragic, zeci de panouri cu fotografii și text, explică vizitatorilor de ce nu ar trebui uitat Holocaustul, subliniază specialiștii în istorie. Specialista în Comunicare de la Biblioteca Națională, Victoria Iacobciuc:

„Numărul victimelor din rândul evreilor care locuiau la acea vreme pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi a fost evaluat diferit de cercetători: de la 87 de mii până la 250-300 de mii. Până pe 1 decembrie 1941, majoritatea absolută a evreilor din Basarabia a fost nimicită sau exilată în regiunea transnistreană”, a spus Iacobciuc.

„Fiica mea iubită! Pe 28 va fi a doua ta zi de naștere. Fie ca Cel de Sus să te binecuvânteze! Fericire și sănătate îți dorim, și ca să fii mai curând alături de părinții tăi. Te sărutăm, mama și bunica” – sunt câteva rânduri dintr-un mesaj, atestat pe 25 mai 1942, care este adresat de Blanka Buchner fiicei sale Diana. În loc de adresă, expeditoarea pune numărul camerei – nr. 42, camera din lagărul de concentrare. Bibliotecara Angela Borș:

„Chiar și în acele condiții, femeile se străduiau să păstreze credința, religia. Aprindeau lumânări din ce aveau, mucuri de lumânări aruncate, aprindeau lumânări în fiecare zi de Sabat. Orice s-ar întâmpla în lume: război, cutremur, trebuie să rămânem oameni, demni și mândri de noi, să ne ținem unul de altul. Sunt zece porunci pe care toată lumea le știe, dacă ar fi a unsprezecea, s-ar numi să nu uiți, nu avem voie să uităm. Este greu să reținem asemenea momente, dar nu avem voie să se repete”, a declarat Borș.

Expozițiile vor fi deschise pentru public până pe 10 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,6 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău