Trei eleve din Burundi, arestate pentru că ar fi mâzgălit chipul președintelui pe manualele școlare

  • 22 Martie 2019 15:30
Trei eleve din Burundi, arestate pentru că ar fi mâzgălit chipul președintelui pe manualele școlare

Trei eleve din Burundi și-au petrecut weekendul în spatele gratiilor și riscă până la cinci ani de închisoare pentru că au desenat cu pixul pe chipul președintelui din manualele lor de la școală, anunță Human Rights Watch, citat de CNN, scrie Digi24.ro.

Fetele, toate minore, au fost arestate săptămâna trecută, alături de alte colege ale lor, iar luni au fost puse sub acuzare pentru „insultarea șefului statului”. Ele așteaptă acum să fie judecate pentru că au mâzgălit pe caiete chipul președintelui Pierre Nkurunziza.

O fată în vârstă de 13 ani a fost eliberată pentru că nu are vârsta necesară pentru a putea fi trasă la răspundere legal, în timp ce alte patru fete au fost și ele eliberate ulterior.

Lewis Mudge, de la Human Rights Watch, spune că manualele școlare trec prin mâinile mai multor elevi, astfel încât este dificil să afli cine a mâzgălit chipul președintelui. „Este ridicol că ne aflăm în situația în care trebuie să avem o asemenea discuție. Este vorba despre niște eleve care au fost arestate”, spune el.

Nu este prima dată când copiii au fost arestați pentru astfel de „ofense” aduse președintelui. În 2016, agenții Serviciului Național de Informații din Burundi au arestat opt copii pentru că l-ar fi insultat pe președinte, scriind mesaje precum „Pleacă” sau „NU unui al treilea mandat”, pe o fotografie a liderului țării din manualele lor. De asemenea, sute de elevi au fost exmatriculați pentru că ar fi mâzgălit chipul președintelui.

Nkurunziza, care se află în fruntea statului din 2005, a fost reales în 2015 pentru un al treilea mandat, în ciuda protestelor masive și îngrijorărilor privind legalitatea candidaturii acestuia. Curtea Constituțională a decis însă că Nkurunziza era eligibil pentru un al treilea mandat întrucât a fost ales de Parlament, nu de popor, la primul mandat.

Mai multe persoane au murit în timpul protestelor din 2005. „Burundi era un etalon în regiune pentru libertatea de exprimare și asociere, însă acest lucru s-a încheiat când președintele a decis să schimbe constituția pentru a candida la un al treilea mandat”, adaugă Mudge.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău