Trei diplomați ruși vor fi expulzați din Republica Moldova

  • 28 Martie 2018 01:09
Trei diplomați ruși vor fi expulzați din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat marți, 27 martie, pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoștință conținutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961), trei diplomați din cadrul misiunii sunt declarați persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

Decizia autorităților Republicii Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury  drept  o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional, potrivit unui comunicat al MAEIE.

Amintim că Republica Moldova a mai expulzat cinci diplomați ruși la sfârșitul lunii mai 2017 sub acuzația de spionaj. Măsura a fost luată în urma reținerii fostului deputat PDM Iurie Bolboceanu, acuzat că livra informații secrete unui agent rus sub acoperire, angajat al Ambasadei. Acesta a fost condamnat acum două săptămâni la 14 ani de închisoare pentru „trădare de patrie”.

La începutul lunii august, Guvernul l-a declarat persoană indezirabilă pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în urma unor declarații ale acestuia la adresa guvernării de la Chișinău, considerate jignitoare de aceasta.

Guvernarea de la Chișinău a acuzat în mai multe rânduri autoritățile de la Moscova de presiuni și intimidare a funcționarilor moldoveni. În noiembrie 2017 o instanță din Rusia l-a anunțat în căutare pe liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova s-a alăturat astfel SUA șicelor 16 țări ale Uniunii Europene care au anunțat, începând de luni, 116 expulzări ale diplomațilorruși ca urmare a otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal.

În Statele Unite, 60 de "spioni" ruși trebuie să părăsească teritoriul, a anunțat Casa Albă. În Uniunea Europeană, Parisul și Berlinul au urmat exemplul Londrei, care a expulzat, pe 20 martie, 23 de diplomațiruși, Moscova ripostând prin expulzarea a 23 de diplomați britanici.

În total, 16 state membre ale UE au anunțat luni expulzări care vizează peste 30 de diplomați ai Rusiei. Aceste expulzări în cascadă au fost anunțate de Germania (4 expulzări), Franța (4), Polonia (4), Lituania (3), Republica Cehă (3), Spania (2), Italia (2), Țările de Jos (2), Danemarca (2), Suedia (1), Letonia (1), România (1), Croația (1), Finlanda (1), Estonia (1), Ungaria (1).

În spirit de solidaritate, Ucraina a anunțat expulzarea a 13 diplomațiruși. De asemenea, Canada a decis să expulzeze patru diplomațiruși în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, potrivit Agerpres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău