Trei astronauți de pe Stația Spațială Internațională au revenit cu bine pe Terra

  • 22 Octombrie 2020 10:20
Trei astronauți de pe Stația Spațială Internațională au revenit cu bine pe Terra

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au revenit cu bine pe Terra joi, la finalul unei misiuni de șase luni în spațiu, începută în plină pandemie de coronavirus, informează AFP, preluat de AGERPRES.

Americanul Chris Cassidy și rușii Anatoli Ivanișin și Ivan Vagner au aterizat la ora 02:54 GMT în stepele din Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia centrală, unde Rusia deține și administrează cosmodromul Baikonur, potrivit imaginilor difuzate de agenția spațială rusă (Roskosmos).


În imagini a fost surprins momentul în care Chris Cassidy l-a salutat cu cotul pe un reprezentant al oficialilor sosiți la locul aterizării, înainte ca cei trei astronauți să fie duși spre un cort în care urmau să fie supuși unor examene medicale.

"Ce mai faceți?", a întrebat astronautul american, zâmbitor, exprimându-se în limba rusă.

În plină pandemie de coronavirus, cei trei astronauți au părăsit Terra zburând spre ISS în data de 9 aprilie. Înainte de lansare, ei au fost plasați în izolare în centrul de antrenament de lângă Moscova și și-au luat la revedere de la cei dragi fără public, rudele lor nefiind autorizate să asiste la ultima lor conferință de presă.

Lor li s-au alăturat la bordul stației, pe 31 mai, americanii Bob Behnken și Doug Hurlez, care au realizat primul zbor în spațiu efectuat cu echipaj uman de o companie privată, SpaceX. Acea misiune a marcat revenirea vehiculelor de transport americane pe ISS, după o întrerupere de nouă ani, pe durata căreia echipajele de astronauți au ajuns la bordul stației doar cu ajutorul capsulelor rusești Soiuz.

Înainte de a reveni pe Terra după cea de-a treia misiune a lui în spațiu, americanul Chris Cassidy, în vârstă de 50 de ani, a distribuit pe Twitter o fotografie cu probele de sânge pe care astronauții trebuie să le recolteze în timpul misiunii lor pe ISS.

"Care este prețul revenirii pe Terra? Opt eprubete de sânge! Cele șapte prezentate în această fotografie au fost prelevate de dimineață pentru a fi plasate în congelatorul nostru, iar cea de-a opta va fi recoltată chiar înainte de desprinderea de ISS", a scris astronautul american într-un mesaj care însoțește imaginea.

"Mamă, mă întorc acasă!", a scris la rândul lui pe Twitter, miercuri, cosmonautul Ivan Vagner, în vârstă de 35 de ani, aflat la prima sa misiune în spațiu. Anatoli Ivanișin a finalizat cea de-a treia misiune în spațiu.

 



Pe 13 octombrie, vehiculul Soiuz MS-17, avându-i la bord pe americanca Kathleen Rubins și rușii Serghei Rîjikov și Serghei Kud-Svercikov, s-a conectat la ISS.

ISS este unul dintre rarele exemple de cooperare dintre Moscova și Washington. Șaisprezece țări participă la acest proiect științific, un avanpost și laborator spațial plasat pe orbită în 1998, construit cu un buget total de 100 de miliarde de dolari, finanțat în cea mai mare parte de Rusia și Statele Unite.

Stația orbitală urmează să fie dezmembrată pe parcursul deceniului următor, din cauza uzurii tehnice și morale a structurilor sale componente.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău