Trei ani de la semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

  • 27 Iunie 2017 15:55
Trei ani de la semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost semnat acum trei ani, la 27 iunie 2014, la Bruxelles. Acordul de Asociere cuprinde în el și Acordul de Liber Schimb, care permite accesul produselor moldovenești pe piața comunitară.

La 27 iunie 2014, prim-ministrul de atunci al Republicii Moldova, Iurie Leancă, alături de liderii de la Bruxelles, semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Un document similar a fost semnate atunci și de Georgia, iar Ucraina a semnat doar partea economică a Acordului de Asociere.

Chiar a doua zi, Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere, iar la 2 iulie, documentul a fost ratificat de Parlamentul  de la Chișinău. De la 1 septembrie 2014, Acordul a început să fie pus în aplicare.  

Prin  Acordul de Asociere, Republica Moldova și-a asumat mai multe angajamente de reformare a instituțiilor, dar și de combatere a corupției, fiind vorba despre modificări ale legislației și adaptarea la Acquis-ul comunitar.

Aceste reforme au întârziat însă din cauza mai multor crize politice și economice, provocate de furtul a, cel puțin, un miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău