Trei americani și un rus pleacă în spațiu: Acordul NASA-Roscosmos, menținut în ciuda războiului din Ucraina

  • 03 Martie 11:56
Trei americani și un rus pleacă în spațiu: Acordul NASA-Roscosmos, menținut în ciuda războiului din Ucraina

Trei astronauți americani și un cosmonaut rus vor decola spre Stația Spațială Internațională, ca parte a rotației obișnuite a echipajului la bordul laboratorului zburător, scrie G4Media.

Decolarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX a fost programată pentru ora locală 23:16 (04:16 GMT duminică) la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Cu toate acestea, lansarea a fost amânată cu o zi din cauza condițiilor meteorologice

Capsula Dragon, care va transporta echipajul, în vârful rachetei, a fost deja utilizată pentru patru misiuni anterioare cu echipaj uman.

De data aceasta, cei patru pasageri sunt membri ai Crew-8, a opta misiune de rotație regulată a SpaceX pentru NASA.

Americanul Michael Barratt este singurul astronaut din Crew-8 care a vizitat deja Stația Spațială Internațională (ISS).

În schimb, acesta va fi primul zbor în spațiu pentru ceilalți doi americani – Matthew Dominick și Jeanette Epps -, precum și pentru cosmonautul rus Alexander Grebionkin.

NASA și agenția spațială rusă Roscosmos, care operează în comun ISS, au instituit un program de schimb de astronauți, fiecare dintre ele trimițând pe rând câte un membru al echipajului din cealaltă țară.

Acest program a fost menținut în ciuda războiului din Ucraina, iar ISS este acum unul dintre puținele subiecte de cooperare între Washington și Moscova.

Membrii Crew-8 se vor alătura celor șapte persoane aflate deja la bordul ISS.

După o perioadă de predare-primire de câteva zile cu cei patru membri ai Crew-7 – un american, un danez, un japonez și un rus – aceștia din urmă se vor întoarce pe Pământ la bordul propriei capsule Dragon.

Peste 200 de experimente științifice urmează să fie efectuate în cele șase luni petrecute de Crew-8 în laboratorul zburător, care este locuit permanent de 23 de ani.

În timp ce primii ani de viață ai stației au fost dedicați construcției acesteia, astronauții pot dedica acum mai mult timp științei.

Dar vechimea stației are și un revers: NASA și Roscomos monitorizează o „scurgere” al cărei debit a crescut recent, a declarat săptămâna aceasta Joel Montalbano, șeful programului ISS la NASA.

Scurgerea este localizată la capătul unui modul rusesc, unde nava spațială rusească Progress se ancorează la ISS. În prezent, o trapă este închisă permanent pentru a izola scurgerea de restul stației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău