Trei aeronave Rafale ale forțelor aeriene franceze desfășoară în România o misiune de reasigurare pe flancul estic al NATO

  • 16 Octombrie 2023 19:59
Trei aeronave Rafale ale forțelor aeriene franceze desfășoară în România o misiune de reasigurare pe flancul estic al NATO

Trei aeronave Rafale ale forțelor aeriene franceze desfășoară în România o misiune de reasigurare pe flancul estic al NATO, în această săptămână, a anunțat, luni, Ambasada Franței la București, într-un comunicat de presă.

„Forțele aeriene și spațiale franceze desfășoară în România, între 16 și 20 octombrie, trei aeronave Rafale ale Escadrilei 30 de Vânătoare a Bazei Aeriene 118 din Mont-de-Marsan. Aceste aeronave sunt staționate la Baza Aeriană Fetești și își efectuează misiunea cu o amprentă logistică redusă și doar cu aproximativ douăzeci de piloți. Aceștia desfășoară o misiune de reasigurare pe flancul estic al NATO”, se arată în comunicat, scrie G4Media.

De la începutul conflictului din Ucraina pe 24 februarie 2022, Forțele aeriene și spațiale franceze au participat la dispozitivul de misiuni de poliție aeriană pe flancul estic al NATO, numit „AIR SHIELDING”.

Acest angajament, de obicei condus din bazele aeriene de origine ale aeronavelor, a fost, de asemenea, implementat prin detașamente punctuale și ușoare denumite „MORANE” în țările din Europa de Est și de Nord.

„În acest context și pentru prima dată, Forțele aeriene și spațiale franceze desfășoară aeronavele de luptă Rafale în România timp de câteva zile pentru a îndeplini misiuni în cadrul NATO. Acest format de misiune, o variantă franceză a conceptului NATO cunoscut sub numele de «Agile Combat Employment (ACE)», constă într-o desfășurare logistic ușoară datorită unei interoperabilități sporite a echipamentelor de susținere a forțelor aeriene partenere. În această logică de optimizare a resurselor, piloții francezi lucrează în colaborare cu colegii lor din alte țări, prin intermediul unor proceduri comune țărilor membre NATO”, mai precizează Ambasada Franței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău