Trecerea la învățământul online, analizată de reprezentanții direcțiilor raionale de educație. „S-a procurat tehnică de calcul, dar nu este de-ajuns. Nu putem îndestula familiile”

  • 09 Martie 2021 17:40
Trecerea la învățământul online, analizată de reprezentanții direcțiilor raionale de educație. „S-a procurat tehnică de calcul, dar nu este de-ajuns. Nu putem îndestula familiile”

Decizia privind trecerea la învățământul online trebuie să fie luată de administrațiile publice locale, în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate, sunt de părere reprezentanții direcțiilor raionale de educație. Ei au analizat decizia autorităților de revenire la predarea online și dificultățile provocate de învățământul la distanță, în cadrul unui dialog cu mai multe deputate.

Șefa Direcției Educație din raionul Edineț, Mariana Odobescu, susține că în raion sunt mai multe localități unde nu au fost confirmate cazuri de infecție cu COVID-19. În aceste condiții, ea consideră inoportună trecerea la învățământul online pentru instituțiile din aceste localități.

Pe parcursul acestei perioade noi am constatat că eficiența nu este atât de bună. Ne-am întâlnit cu mai multe dificultăți: dotarea cu tehnică de calcul a școlilor, conectarea la internet, imposibilitatea copiilor de a se conecta pentru că cei mici sunt lăsați singuri în fața calculatorului. Venim cu o soluție ca decizia de a studia la distanță sau cu prezență fizică să vină, totuși, de la administrația publică locală de nivelul I și II pe teritoriul căreia se află școala, în funcție de numărul de cazuri, pentru că avem localități acum la moment, instituții de învățământ în care nu sunt înregistrate cazuri pozitive de COVID. Atunci, de ce să impunem copii să stea acasă?

În raionul Drochia în unele familii nu există suficientă tehnica pentru ca elevii să se conecteze online la lecții, altele, însă, refuză tehnica oferită de administrația școlii, invocând faptul că aceasta ar putea fi deteriorată de copii, a menționat șeful Direcției Educație, Ion Recean.

S-a procurat tehnică de calcul, dar nu este de-ajuns. Nu putem îndestula familiile. Dar la noi și unele familii cărora le propunem gratuit calculatoare, nu vor să le ia, sub pretextul că trebuie să aibă internet sau se tem că copilul nu o să se ocupe la lecție, dar o să strice calculatorul. Ne-a dat în scris că refuză să primească calculatorul.

Predarea lecțiilor de biologie sau chimie în laborator este cea mai mare problemă în perioada pandemiei, atrage atenția șefa Direcției Educație din raionul Dondușeni, Gulnara Grigoriev.

Instituțiile mici nu sunt dotate cu aparate și materiale pentru petrecerea lecțiilor de biologie, chimie, fizică. Acum în pandemie avem restricție să nu fie efectuate, desfășurate aceste lecții de laborator în cabinet, doar demonstrative. Dacă am fi avut posibilitate fiecărui elev pe bancă să le punem uneltele și dispozitivele respective, lucrările ar fi putut fi altfel. Dar atunci când nu avem această posibilitate, un an de zile copilul nu poate să efectueze lucrările de laborator. El nu știe ce este bec, ampermetru sau altceva, din motiv că dotarea instituțiilor lasă de dorit.

Amintim că săptămâna trecută, din cauza situației epidemiologice nefavorabile, ministerul Educației a prelungit cu o săptămână vacanța copiilor. Deocamdată nu se cunoaște cum se vor desfășura, săptămâna viitoare lecțiile, în regim online sau cu prezență fizică.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău