Trecerea COVID-19 la o formă endemică nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos (OMS)

  • 18 Ianuarie 2022 19:53
Trecerea COVID-19 la o formă endemică nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos (OMS)

Simplul fapt că pandemia de COVID-19 va intra într-o bună zi într-un stadiu endemic nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos, a avertizat marți coordonatorul pentru situații de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Virusurile care provoacă pandemii au tendința de a face parte din ecosistem, vor fi acolo pentru totdeauna, a precizat acesta.

„Oamenii pun în opoziție pandemia și endemia, însă malaria endemică ucide sute de mii de oameni, HIV este endemic, violența endemică există în orașele noastre", a declarat medicul Michael Ryan la un seminar organizat în format virtual în cadrul Forumului Economic Mondial, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Endemic, în sine, nu înseamnă ceva bun, endemic înseamnă pur și simplu că virusul este acolo pentru totdeauna", a adăugat el.

Apariția variantei Omicron, care este mult mai contagioasă decât toate celelalte variante al noului coronavirus, dar care pare să provoace simptome mai puțin grave pentru persoanele vaccinate, a lansat dezbaterile despre trecerea de la pandemie, declarată la începutul anului 2020, la o formă endemică. Aceste dezbateri lasă să se subînțeleagă că virusul ar deveni mai puțin periculos.

OMS: Nu vom scăpa de COVID-19 în acest an

„Nu vom scăpa de virus în acest an. Poate că nu vom eradica niciodată acest virus. Virusurile care provoacă pandemii au tendința de a face parte din ecosistem”, a adăugat Michael Ryan.

„Putem însă să punem capăt urgenței de sănătate publică la nivel internațional (nivelul de alertă cel mai ridicat decretat de OMS - n.r.)", a explicat același specialist de la OMS, potrivit căruia „trebuie să ajungem la o rată de incidență cât mai mică posibil, cu un maximum de vaccinări, pentru ca nimeni să nu mai moară”.

„Atunci va fi sfârșitul urgenței de sănătate publică și va fi sfârșitul pandemiei”, a precizat Michael Ryan.

Același oficial de la OMS a evocat, de asemenea, posibilitatea ca pe viitor cele trei sau patru injecții cu vaccinuri anti-COVID-19 să fie considerate drept numărul normal de doze pentru a evita formele cele mai severe de COVID-19.

Cu excepția vaccinului produs de Johnson&Johnson, toate celelalte vaccinuri anti-COVID-19 sunt recomandate să fie administrate în două doze în schemele lor inițiale, însă cea de-a treia doză, denumită supra-rapel sau "booster", este ferm recomandată de OMS de când varianta Omicron s-a răspândit în lumea întreagă.

„Nu vom mai numi (aceste injecții) doze 'booster'. Considerăm doar că trei sau patru doze sunt necesare pentru a face să se nască această imunitate durabilă și robustă care vă protejează de spitalizare și de deces pentru o lungă perioadă”, a subliniat același reprezentant al OMS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău