Trebuie să se vaccineze și persoanele care au trecut prin COVID-19, medic
-
18 Februarie 2021 13:40
Pacienții care au făcut chiar și forme grave ale infecției COVID-19 au avut anticorpi la virus un timp limitat. De aceea, și ei trebuie să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2, ca să evite riscul reinfectării, a menționat Liliana Iașan, managerul Asociaței Medical-Teritoriale Buiucani, municipiul Chișinău, în cadrul evenimentului online „Cine va fi vaccinat anti-COVID-19 în primul rând și când va începe imunizarea”, organizat de mama.md, UNICEF Moldova și forum.md, transmite IPN.
Medicul a menționat că, în România, ca urmare a vaccinării, incidența prin COVID-19 în rândurile angajaților din sănătate a scăzut cu 87,7%. Liliana Iașan a amintit că ieri, 17 februarie, în Repulica Moldova au fost înresgistrate peste 1300 de cazuri noi de COVID-19, iar 44 sau 3% dintre ele sunt în rândul angajaților din medicină. Este un indicator foarte înalt, a menționat Liliana Iașan.
Prima etapă de vaccinare în Republica Moldova va dura până la trei luni, iar cea de-a doua – până la șase luni, astfel ca vaccinarea ar putea continua și în 2022. La prima etapă, vor fi imunizați lucrătorii medicali, iar primii vor fi imunizați cei de la terapie intensivă și cei care activează în spitalele cu profil COVID-19, după care cei din medicina primară, medicina prespitalicească, apoi cei din medicina spitalicească, stomatologii, farmaciștii. La cea de-a doua etapă, vor fi vaccinate persoanele care au peste 60 de ani, pacienții cu maladii cronice, polițiștii, angajații din educație și cei din domeniul social. La a treia etapă, se va face imunizarea populației generale.
Potrivit medicului, ar putea avea reacții adverse la serul anti-COVID -19 persoanele care au avut reacții și la alte tipuri de vaccinuri. Managerul AMT Buiucani a notat că în Israel, o țară care a aplicat la scară largă vaccinarea, doar 0,66 % dintre pacienți au avut reacții adverse la ser, acestea fiind nesemnificative.
Liliana Iașan a subliniat că pacienții care vor fi vacccinați în Republica Moldova împotriva COVID-19 vor fi monitorizați timp de 15 minute după administrarea serului, iar cei alergici – timp de 30 de minute. Este important ca în ziua când vor merge să se vaccineze, persoanele trebuie să fie fără febră și fără simptome de răceală sau viroze, a subliniat medicul.