Trebuie să existe dialog între toate partidele proeuropene, excluzând agenții Kremlinului, opinii

  • 13 Mai 2023 10:00
Trebuie să existe dialog între toate partidele proeuropene, excluzând agenții Kremlinului, opinii

Adunarea „Moldova Europeană” va fi un moment simbolic ce va fi, ulterior, prezentat participanților la summit-ului Comunității Politice Europene, organizat la 1 iunie. O spune președintele Expert Forum de la București, Sorin Ioniță, potrivit căruia integrarea europeană a Republicii Moldova ar trebui să devină deziderat național susținut de toate forțele politice, notează IPN.

Potrivit expertului român Sorin Ioniță, succesul manifestației „Moldova Europeană” va depinde de capacitatea organizatorilor de a aduna cetățenii, iar declarația aprobată va servi drept dovadă a susținerii populare pentru integrarea europeană.

„Un miting demonstrează capacitatea organizatorilor de a-l duce cu bine la capăt și este un moment de emoție colectivă. Are o valoare simbolică, desigur. Asta au decis ei să facă, probabil, ca să-l pună pe masă la 1 iunie. Va fi și o declarație. Asta a făcut și România cu celebra masă de la Snagov, dar erau altele condițiile. Ideal ar fi să se adune actorii politici la masă și să arăți că există consens între forțele politice. Asta vor să vadă europenii, că toate forțele politice susțin parcursul european. Ca să nu vină alții la alegerile viitoare și să dea îndărăt”, a spus președintele Expert Forum din România, Sorin Ioniță, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același context, expertul Valeriu Pașa susține inițiativa șefei statului de a organiza consultări cu forțele politice proeuropene în vederea bunei desfășurări a evenimentului. Valeriu Pașa spune că dialogul între formațiunile proeuropene ar trebui să continue și după Adunarea „Moldova Europeană”.

„Ar fi bine ca, excluzând toți agenții de influență ai Kremlinului, să existe un dialog, să existe aspecte consensuale în afara competiției politice. Eu am dubii și față de cei care au fost la consultările de la președinție. Dorin Chirtoacă a fost toxic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În loc să devină ceea ce a promis, PL, având în statut aderarea la NATO, unirea cu România, ei au discreditat toate astea prin corupție, prin mariaje politice cu Plahotniuc. În același timp, înțeleg eforturile președinției de a fi incluzivă. Nu poți să-i excluzi pe toți și să chemi doar partidele care au câteva luni sau ani și nu au reușit să se discrediteze”, a spus expertul WatchDog, Valeriu Pașa.

La inițiativa președintei Maia Sandu, adunarea „Moldova Europeană” va fi organizată duminică, 21 mai, începând cu ora 11:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale, PMAN a fost oferită, exclusiv, Cancelariei de Stat pentru organizarea evenimentului. Potrivit deciziei CSE, prioritate la organizarea întrunirii are organizatorul care reprezintă autoritatea publică centrală, indiferent de ordinea depunerii declarațiilor prealabile. Decizia are loc în contextul în care PSRM și Mișcarea pentru Popor și-au manifestat intenția de a organiza manifestații în PMAN la 21 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău