Tratat de liber schimb Uniunea Europeană – Japonia

  • 17 Iulie 2018 18:20
Tratat de liber schimb Uniunea Europeană – Japonia

Uniunea Europeană (UE) și Japonia au semnat marți, la Tokyo, un vast acord de liber-schimb, care se vrea un ”mesaj puternic împotriva protecționismului” lui Donald Trump.

”Sărbătorim semnarea unui acord comercial extrem de ambițios între două dintre cele mai mari economii din lume”, au declarat premierul japonez Shinzo Abe, președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European Donald Tusk într-un comunicat, salutând o ”zi istorică”, potrivit AFP, informează News.ro.

Într-o conferință de presă comună, fără să menționeze numele lui Trump, cei trei lideri au insistat îndelung asupra rolului de port-drapel al liberului schimb, în contextul în care președintele american face să planeze amenințarea unui război comercial.

”Semnarea acestui acord de parteneriat economic arată lumii voința politică de nezdruncinat a Japoniei și Uniunii Europene de a fi campioanele liberului schimb și de a ghida lumea în această direcție, în contextul răspândirii protecționismului”, a insistat Abe.

”Transmitem un mesaj clar, care spune că facem front comun contra protecționismului”, a subliniat Tusk, iar Juncker a continuat în aceeași notă. ”noi arătăm că suntem mai puternici și mai bine poziționați atunci când lucrăm împreună (...). Nu există protecție în protecționism”.

Din contră, în ”incertitudine politică, retorică agresivă, imprevizibilitate, iresponsabilitate” se află ”riscuri reale la adresa întreprinderilor noastre, ci nu în acorduri comerciale”, a conchis Tusk.

Textul, care marchează finalizarea cu succes a unor negocieri deschise în 2013, urmează să fie supus până la sfârșitul anului aprobării Parlamentului European (PE) în vederea unei intrări în vigoare în 2019, dacă Parlamentul japonez îl aprobă la fel de repede.

Spre deosebire de acordul UE-Canada (CETA) - contestat în prezent de Italia -, el nu trebuie să fie ratificat de fiecare Parlament național din UE.

Intitulat Jefta (Japan-UE Free Trade Agreement), acest pact, cel mai important negociat vreodată de UE, vizează o zonă de liber-schimb care acoperă aproape un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) mondial și peste 600 de milioane de locuitori.

De partea europeană, sectorul agroalimentar iese drept mare învingător din negocieri. În final, 85% din produsele agroalimentare din UE vor putea să intre în japonia fără taxe vamale, însă, în unele cazuri, după o perioadă de tranziție. În altele, ca cel al vitei, taxele vor scădea progresiv. Orezul, un produs extrem de simbolic pentru japonezi, este exclus din acord.

Tokyo se angajează să recunoscă peste 200 de indicații geografice - precum Roquefort, Tiroler Speck austriac, Jambon d'Ardenne belgian sau Polska Wódka - care vor beneficia ”de același nivel de protecție ca în Europa”.

Negocierile au fost deosebit de complexe cu privire la produsele lactate, un sector sensibil pentru Tokyo. Acordul va elimina taxele vamale foarte mari aplicate mai multor tipuri de brânză, după o perioadă de tranziție de până la 15 ani.

Japonezii vor obține, la rândul lor, un acces liber pe piața europeană a industriei automobilului, dar doar după o perioadă de tranziție de mai mulți ani.

Acordul cuprinde de asemenea un capitol cu privire la dezvoltarea durabilă.

Continuarea pe Digi24.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău