Tratamentul anti-Covid bazat pe anticorpii lamelor, promițător în studiile clinice preliminare

  • 22 Septembrie 2021 18:30
Tratamentul anti-Covid bazat pe anticorpii lamelor, promițător în studiile clinice preliminare

Un tratament pentru Covid-19 derivat de la o lamă botezată Fifi arată „un potențial important” în faza incipientă de testare, informează BBC, potrivit HotNews.ro.

Este vorba despre un tratament pe bază de „nanocorpi”, o versiune mai simplă și mai mică a anticorpilor, pe care lamele și cămilele îi produc natural ca răspuns la infecție, notează sursa citată.
 
Odată ce e testat pe oameni, spun cercetătorii, ar putea fi administrat ca un simplu spray nazal - pentru tratarea și chiar prevenirea contaminării.
 
Profesorul James Naismith, unul dintre principalii cercetători și director al Rosalind Franklin Institute din Oxfordshire, a descris nanocorpii ca „fantastic de interesanți”.
 
El a spus că rozătoarele infectate cu SARS-CoV-2 și tratate cu spray-ul nazal pe bază de nanocorpi și-au revenit complet în șase zile.
 
Tratamentul a fost, până acum, testat doar pe animale de laborator, însă Public Health England a transmis că este „printre cei mai eficienți agenți de neutralizare a SARS-CoV-2” pe care i-a testat vreodată.
 
Eficiența în lupta cu Covid vine din puterea cu care nanocorpii se leagă de virus.
 
Nano-anticorpii pe care cercetătorii i-au produs cu ajutorul sistemului imunitar al lamei se prind deosebit de strâns de virus. „Aici ne-a ajutat Fifi, lama Institutului Franklin”, a spus Naismith.
 
Fifi a primit o mică parte mică, neinfecțioasă a proteinei virale și, astfel, oamenii de știință i-au stimulat sistemul imunitar pentru a produce moleculele speciale. Cercetătorii au ales și purificat apoi cu atenție cei mai eficienți nanocorpi într-o probă din sângele lui Fifi, pe cei care s-au potrivit proteinei virale cel mai mult.
 
Astfel, echipa a putut să cultive mari cantități de astfel de molecule selectate special.
 
„Sistemul imunitar e atât de uimitor pentru că face totul mai bine decât putem noi - evoluția este greu de întrecut”, a mai spus Naismith.
Cercetarea și rezultatele inițiale au fost publicate în Nature Communications.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău