Tranzacțiile dubioase de la BEM, examinate de o companie americană

  • 06 Februarie 2015 16:33
Tranzacțiile dubioase de la BEM, examinate de o companie americană

Situația celor trei bănci suspectate de tranzacții dubioase, ce ar fi prejudiciat statul cu miliarde de lei, ”Banca de Economi”, ”Banca Socială” și ”Unibank”, va fi examinată de o comisie internațională care vine luni la Chișinău.

Potrivit  Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, misiunea va avea scopul de a stabili suma exactă a prejudiciului dar și persoanele implicate. 

Potrivit guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, compania selectată pentru a elucida cazul delapidării în proporții deosebit de mari de la ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” va avea o misiune fulger la Chișinău. Prima etapă va dura nu mai mult de patru săptămâni și va include analiza tranzacțiilor suspecte din aceste bănci, dar și stabilirea persoanelor implicate.

Această misiune, compusă din experți internaționali își va începe activitatea săptămâna viitoare la aceste trei bănci. Va fi o misiune fulger, care va dura patru săptămâni. Scopul acesteia este dea identifica și a obține o înțelegere bună asupra tranzacțiilor semnificative care au fost efectuate, a declarat Dorin Drăguțan.

Ulterior, a mai remarcat Drăguțanu, vor fi stabilite fluxurile financiare și destinația transferării acestora, după care vor urma propunerile de strategii pe termen lung, în privința recuperării banilor.

”Vor analiza care sunt persoanele fizice și  firmele implicate în acest proiect. Vor efectua identificarea sau analiza fluxurilor financiare, să vadă unde a fost punctul terminus a acestor bani. De asemenea vor efectua o evaluare preliminară a posibilității de recuperare a acestor active”, a menționat Dorin Drăguțan.

Auditul financiar la ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” va fi efectuat de experți americani. În  urma unui concurs, desfășurat de BNM în acest scop a fost selectată compania Kroll din Statele Unite, specializează în servicii de securitate, spionaj financiar, și evaluare a riscurilor. În cadrul companiei activează mai mulți foști angajați ai FBI, procuraturii și poliției americane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău