Tranzacții | Chinezii cumpără noi bucăți din Europa

  • 22 Noiembrie 2016 10:14
Tranzacții | Chinezii cumpără noi bucăți din Europa

Fosun, condus de magnatul cunoscut drept „Warren Buffett al Chinei“, a achiziționat aproape 17% din Millennium BCP, conglomeratul chinezesc devenind în urma tranzacției cel mai mare acționar al celei mai mari bănci listate din Portugalia.

Fosun controlează deja cel mai mare asigurător portughez, scrie Financial Times. Acordul este cel mai nou dintr-o serie recentă de achiziții semnificative realizate de grupuri din China în Portugalia. Grupurile chinezești au pompat miliarde în această țară de la criza financiară, achiziționând participații în afaceri din diverse sectoare. Fosun a plătit 175 mil. euro pentru 16,7% din BCP și și-a exprimat un „interes puternic“ în majorarea dețineri la 30% ulterior.

Acțiunile BCP au pierdut peste două treimi din valoare în ultimul an, banca având o valoare de piață de aproximativ 1 miliard de euro, scrie ZF

În 2014, Fosun, unul dintre cele mai agresive grupuri din punct de vedere al achizițiilor realizate, condus de unul dintre cei mai bogați oameni ai Chinei, Guo Guangchang, a plătit 1 miliard de euro pentru Caixa Seguros Saude, cel mai mare grup de asigurări deținut de stat din Portugalia.

Vânzarea participației BCP către Fosun vine în condițiile în care sectorul financiar cu probleme al Portugaliei trece printr-o amplă restructurare, proces menit să elimine creditele rele și să genereze mai mult capital. 

În timp ce seria masivă de achiziții realizate de grupurile chineze au stârnit nemulțumire în țări ca Germania, companiile și guvernul din Portugalia consideră capitalul chinez drept un mijloc de a consolida businessurile aflate în pragul insolvenței sau cele care au probleme de capital și datorii după bailoutul acordat țării de UE și FMI în 2014. 

Un alt grup chinez, China Minsheng Financial Holding, se află printre candidații pentru Novo Banco, așa-numita bancă bună salvată din ruinele Banco Espirito Santo, care s-a prăbușit cu doi ani în urmă. 

Achiziția, care face din Fosun cel mai mare acționar al BCP înaintea Sonangol din Angola, va ajuta la finanțarea recapitalizării parțiale a BCP, care trebuie să ramburseze un credit guvernamental de 750 milioane de euro până în iunie în urma unui bailout de stat din 2013. 

Guo are o avere de 6,6 miliarde de dolari. Magantul de 49 de ani a folosit cash din diviziile de asigurări ale grupului pentru a-și finanța expansiunea în alte sectoare. În ultimul an, Fosun a cumpărat Ironshore, un asigurător din SUA, banca privată germană H&A, grupul farmaceutic indian Gland Pharma și Wolverhampton Wanderers, clubul britanic de fotbal. Printre alte active ale grupului se numără Club Med și un pachet de 25% din Cirque du Soleil.

Achizițiile au cimentat reputația lui Guo drept unul dintre cei mai agresivi cumpărători ai țării în ciuda unui conflict pe care acesta l-a avut cu autoritățile în decembrie 2015, când a fost reținut pentru scurt timp pentru a ajuta poliția în cadrul unei anchete de corupție care n-a avut legătură cu Fosun. Împotriva lui Guo nu s-a formulat nicio acuzație în cadrul anchetei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău