Tranzacția săptămânii | Acțiuni în valoare de 164,3 milioane ale Moldindconbank au ajuns la Doverie, în Bulgaria (Mold-Street)

  • 15 Iunie 2019 14:34
Tranzacția săptămânii | Acțiuni în valoare de 164,3 milioane ale Moldindconbank au ajuns la Doverie, în Bulgaria (Mold-Street)

Bulgarii de la Doverie-Invest au achiziționat alte 13,73% din acțiunile Moldindconbank și și-au majorat cota de participare de la 63,89% la 77,62%. 

Tranzacția în valoare de 164,26 milioane lei, a fost raportată vineri, 14 iunie, de Bursa de valori. Acțiunile au fost achhttps://www.mold-street.com/?go=news&n=9029iziționate ca urmare a ofertei obligatorii anunțate anterior de către Doverie-Invest a cumpăra acțiuni de la acționarii minoritari, scrie Mold-Street.com

La finele lunii mai, Doverie-Invest, care deținea deja 63,89% din capitalul Moldindconbank a declarat că este pregătit să achiziționeze și restul de acțiuni (un pachet de 35,65% de acțiuni ordinare nominative) ale Moldindconbank la un preț de 240,74 lei pe acțiune.

Astfel, Doverie-Invest a fost gata să cumpere restul acțiunilor băncii de la acționarii minoritari la același preț la care compania le-a achiziționat mai devreme.

Oferta a fost valabilă între 29 mai și 11 iunie. 

 Potrivit prevederilor Legii privind piața de capital, o persoană fizică sau juridică care deține, în mod independent sau în comun cu persoanele care acționează în concordanță cu aceasta, mai mult de 50% din acțiunile cu drept de vot ale unei anumite societăți sau acțiuni care pot fi convertite sau conferă dreptul de a cumpăra acțiuni cu drept de vot este obligat să facă o ofertă de preluare prin cumpărarea la un preț echitabil a acțiunilor din aceeași clasă deținute de alții.

Mold-Street amintește că trei luni în urmă, pe 18 martie 2019, în cadrul unei licitații cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, compania Doverie-Invest din Bulgaria, a achiziționat 3.173.751 acțiuni ale Moldindconbank, achitând peste 764 milioane de lei. Acțiunile au aparținut anterior unui grup de persoane fizice și juridice care ar fi fost afiliate lui Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare.

Firma Doverie-Invest din Bulgaria a fost creată în decembrie 2018 de către grupul Doverie United Holding AD. Acționarii principali ai holdingului sunt Sopharma AD - 32,82% și Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar Ognyan Donev și lui Radosvet Krumov Radev, un fost șef din cadrul Securității din Bulgaria.

În prezent, în afară de bulgarii de la Doverie, o cotă importantă de 12,72% deține fostul președinte al Consiliului de Administrație Valerian Mârzac și familia sa. Per total banca are 897 de acționari persoane fizice și juridice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău