Transporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră sunt blocate, în ciuda prelungirii acordului

  • 25 Mai 2023 19:42
Transporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră sunt blocate, în ciuda prelungirii acordului

Zeci de nave nu reușesc să ajungă în Ucraina, la câteva zile după ce a fost prelungit acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, iar ritmul este puțin probabil să se accelereze, din cauza inspecțiilor lente, dar și a altor incertitudini, relatează Reuters, care citează trei surse, precum și date comerciale maritime, scrie digi24.ro.

Acordul susținut de Națiunile Unite, care permite trecerea în siguranță a cerealelor prin trei porturi ucrainene, a fost prelungit la 17 mai pentru două luni - o perioadă mai scurtă decât este prevăzut în documentele inițiale, încheiate anul trecut în vară. Aproape 40 de nave de transport staționau în jurul Istanbulului, în zonele care sunt folosite pentru inspecții, arată o analiză a platformei pentru comerț global Kpler.

Aceste inspecții sunt efectuate de o echipă comună ce include reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei și Turciei, precum și ai ONU. Aproape trei sferturi dintre aceste nave făcuseră anterior escale prin acest coridor, precizează Kpler. "Este probabil că mai există și alte nave care așteaptă în afara acestor zone sau care sunt în prezent în drum spre zonele de inspecție", a declarat Alexis Ellender, analist principal al Kpler, potrivit Reuters, citat de News.ro.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a acuzat Rusia că a exclus efectiv portul său Pivdenni din acordul privind cerealele. Rusia nu a răspuns la acuzațiile Kievului. "Pivdenni a reprezentat 35% din transporturile prin acest coridor și, până când nu va reporni încărcările, comerțul se va lupta să revină la nivelurile anterioare", a precizat Ellender.

Ucraina a declarat săptămâna trecută că 62 de nave așteptau să fie inspectate. "Mă aștept să văd că Rusia va continua să încetinească inspecțiile. În prezent, permite doar unui număr limitat de nave să se deplaseze în două dintre cele trei porturi aprobate", a declarat Arlan Suderman, economist șef pentru mărfuri la grupul de servicii financiare StoneX. Inspecțiile sunt necesare pentru fiecare navă înainte ca aceasta să poată intra într-unul dintre cele trei porturi ucrainene vizate de acord, care în afară de Pivdenni mai include Odesa și Ciornomorsk. Durata medie a unei deplasări a fost estimată la puțin peste 28 de zile, potrivit furnizorului de analize de date spațiale Spire.

Numărul de comenzi de marfă - cereri globale de nave disponibile pentru transportul de cereale din Ucraina - a ajuns la 376 în luna mai, față de 370 de comenzi pentru luna aprilie, potrivit unei analize separate a platformei de date maritime și de mărfuri Shipfix.

Datele Shipfix au arătat că mărimea transporturilor a scăzut de la aproximativ 15.000 de tone în aprilie la puțin peste 10.000 în mai, deoarece situația incertă i-a determinat pe comercianți să fie prudenți în rezervări. Precomenzile de marfă pentru luna iunie sunt estimate la 50 în prezent, a precizat Shipfix.Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,63 m/s
Sun
17
Mon
17
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău