Transportul public - locul preferat al hoților de buzunare

  • 02 Februarie 2016 15:32
Transportul public - locul preferat al hoților de buzunare

Peste 60 de furturi de buzunare au avut loc în transportul public din Chișinău în luna ianuarie, potrivit datelor oficiale ale Poliției.

Numărul acestor infracțiuni este însă cu mult mai mare, în condițiile în care multe dintre victime evită să se adreseze autorităților. Poliția recomandă cetățenilor să fie atenți la bunurile proprii atunci când circulă în transportul public, dar și la trăsăturile fizice ale persoanelor cu comportament suspect.

”Atenție, hoți de buzunare!” este un gen de anunț pe care ne-am obișnuit să îl vedem adesea afișat în transportul public sau în locuri aglomerate din Chișinău, și care avertizează cetățenii să fie mai atenți la propriile bunuri. 

Furtul de buzunare a devenit pentru zeci de persoane atât femei cât și bărbați în special în Chișinău, o meserie ca oricare alta. Potrivit specialiștilor, hoții sunt foarte buni psihologi, se îmbracă decent, lucrează uneori în pereche, pentru a crea mai bine sentimentul de îmbulzeală,  își aleg bine victima, uneori după poșeta sau geanta, ușor accesibilă.  Uneori mai recurg și la tot felul de accesorii precum pungi sau rucsacuri cu care acoperă câmpul vizual al victimei.

Anul trecut oficial s-au înregistrat peste 600 de furturi de buzunare, în transportul public, în cea mai mare parte în microbuze.  În mai mult de jumătate dintre cazuri, infractorii au fost identificați susține reprezentata serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.

”Cel mai des ținta hoților de buzunare sunt telefoanele mobile, portofelele. Poliția recomandă călătorilor să fie mai atenți în stațiile de transport public, și la persoanele care îi înconjoară și care au un comportament suspect. În cazul în care transportul este aglomerat și simțiți că sunteți împins intenționat, rețineți trăsăturile fizice ale persoanei, pentru a vă putea fi de ajutor ulterior în cazul în care ați fost deposedat de portofel”, a constatat Natalia Stati.

În una din stațiile de troleibuz de pe Bulevardul Ștefan cel Mare nu mi-a fost greu să identific persoane care au fost victime ale furtului de buzunare în transportul public.

”Am fost victima hoților de buzunare. Mi-au furat acum câțiva ani portofelul cu vreo 50 de lei în el. De atunci sunt mult mai atentă. Îmi ascund banii și portofelul într-un loc inaccesibil”, mărturisește o femeie de vreo 60 de ani.

”Eram în troleibuz și la o intersecție am simțit o mai mare îmbulzeală. Probabil că atunci mi-au furat portofelul. Aveam vreo 300 de lei dar m-am simțit rău, pentru că eram studentă. De-atunci sunt mai atentă și nu pun portofelul  la suprafața în poșetă, și nu port sume mari de bani cu mine, decât  cât am nevoie în acea zi,”, potrivit unei tinere.

Potrivit legii în dependență de pagubele produse, hoții de buzunare riscă amenzi de până la o mie de lei, sau până la doi ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău