Transportatorii și-au reluat activitatea după trei zile de grevă

  • 10 Februarie 2022 10:51
Transportatorii și-au reluat activitatea după trei zile de grevă

Transportatorii și-au reluat, de azi, activitatea după trei zile de grevă. Ei spun că acțiunile lor de mai departe vor depinde de soluțiile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu care vor discuta în după amiaza zilei de astăzi. La rândul lor, autoritățile spun că greva transportatorilor a fost una nejustificată și că astăzi, la guvern, va fi discutat pachetul de soluții, transmite Radio Chișinău.

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport, Oleg Alexa a spus pentru Radio Chișinău că, deși greva a luat sfârșit, aceasta ar putea fi reluată dacă autoritățile nu vor satisface cele trei revendicări de bază ale transportatorilor.

De astăzi transportul și-a reluat activitatea. Greva s-a finalizat. Acum, în dependență de ce vor obține de la minister, transportatorii vor decide dacă măsurile de protest vor trebui continuate. (...) Noi avem trei revendicări de bază – stabilirea unui nou tarif pentru serviciile de transport de pasageri, aprobarea mărimii tarifului de pentru serviciul de autogară și lichidarea schemelor corupționale din ANTA, minister și gări. (...) Dacă se ia în concordanță cu posibilitatea restituirii accizului, atunci noi am fi de acord să lucrăm și cu un tarif de 80 de bani (per kilometru).”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spânu este părere că acțiunea de protest a transportatorilor nu a fost justificată și a spus, aseară, într-o conferință de presă, că astăzi vor fi discutate soluțiile propuse de guvern.

Am avut cred că peste zece întâlniri, inclusiv ultimul ordin referitor la aplicarea tarifelor se afla în proces de consultări publice. Am anunțat că joi voi avea următoarea discuție cu transportatorii în care să spunem care sunt soluțiile guvernului la această problemă. Credem în continuare că această grevă absolut nu a fost justificată. Credem că prioritatea și a noastră, și a agenților economici, în special, în transport, este grija față de oameni și asigurarea cu servicii de calitate.”

Primele demersuri în vederea revizuirii tarifelor la transportul de călători au fost făcute către ministerul de resort la începutul lunii octombrie, anul trecut. La mijlocul lunii ianuarie, MIDR a elaborat un proiect de ordin care stabilește majorarea tarifelor, din 1 martie, de la 60 de bani – tarif aprobat în 2019 – până la 1 leu per kilometru. Aceste creșteri tarifare însă ar urma să fie aprobate de consiliile locale, fapt care îi nemulțumește pe transportatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău