Transportatorii moldoveni vor putea să stea pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile

  • 05 Octombrie 2018 19:33
Transportatorii moldoveni vor putea să stea pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile

Transportatorii moldoveni vor putea să stea pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile fără să le fie aplicate prevederile legislației migraționale. În acest sens, vineri, 5 octombrie, la Chișinău, în carul Summit-ului GUAM, a fost semnat Protocolul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993, cu privire la comunicația internațională auto, transmite IPN.

Semnarea Protocolului a fost precedată de o ședință în format lărgit a delegațiilor celor două state și urmată de o conferință de presă ținută de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și omologul său ucrainean, Volodymyr Groysman.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că prelungirea perioadei de aflare vine în susținerea transportatorilor de călători care au cerut în repetate rânduri soluționarea acestei probleme care le punea activitatea în dificultate. Pavel Filip a mai spus că în cadrul ședinței părțile au constatat un progres semnificativ pe dimensiunea politică, economică, fiind realizate acțiuni concrete în ultima perioadă.

Referindu-se la problemele nesoluționate deocamdată, Pavel Filip a spus că încă nu toate trecerile la frontiera cu Ucraina au puncte comune de control. În discuții este și funcționarea hidrocentralei Dnestrovsk. În privința acesteia s-a convenit ca soluții să fie găsite până la sfârșitul anului.

La rândul său, prim-ministrul Ucrainei, Volodymyr Groysman, a declarat că într-o perioadă foarte scurtă au fost soluționate un șir de probleme depistate anterior în cadrul dialogului bilateral. Prioritate pentru următoarea perioadă va fi hidrocentrala Dnestrovsk care creează probleme ecologice ambelor țări. Volodymyr Groysman a remarcat că relațiile economice moldo-ucrainene prezintă o dinamică pozitivă și s-a convenit și o activizare și mai pronunțată a acestora. Ambele părți sunt angajate în realizarea de proiecte în interesul cetățenilor. La fel, a fost constatată aceeași abordare privind securitatea în regiune, cu accent pe respectarea suveranității teritoriale a statelor.

Republica Moldova a găzduit vineri, 5 octombrie, reuniunea șefilor de guverne ai statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Republica Moldova deține în acest an președinția GUAM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău