Transportatorii, din nou la protest. Andrei Spînu: Nu le înțelegem logica

  • 16 Decembrie 2021 14:26
Transportatorii, din nou la protest. Andrei Spînu: Nu le înțelegem logica

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a protestat în fața clădirii Guvernului. Transportorii au cerut în mod repetat majorarea tarifelor, pentru că s-a scumpit benzina și motorina, piesele de schimb și serviciile de reparații auto. Protestatarii au mai solicitat lichidarea schemelor de la întreprinderea „Gările Auto Moderne” și de la Gara Auto de Nord Chișinău, transmite IPN.

Transportatorii solicită autorităților, dacă nu acceptă să majoreze tarifele, cel puțin să intervină pentru a le reduce cheltuielile. „Avem cheltuieli pentru a satisface pofta acelor de la gări, gruparea aceasta care a preluat gările, avem cheltuieli pentru a satisface pofta companiilor petroliere, avem cheltuieli pentru a satisface pofta companiilor de asigurări, nemaivorbind de poftele celor de la ANTA și mulți, mulți alții. Majoritatea cheltuielilor astea sunt cu instrumente de reglementare. Ministerul poate, iar în unele situații chiar este obligat să intervină și să reglementeze”, a declarat Oleg Alexa, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Transportatorii solicită TVA la cota zero, diminuarea prețurilor la RCA și renunțarea la presiuni. Unii dintre ei, care operează curse Chișinău-București, se plâng că au primit notificare de la ANTA că, dacă nu vor fi deserviți de autogara din centrul capitalei, li se vor retrage autorizațiile.    

Într-un comentariu public, făcut după protest, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a comunicat că, în data de16 noiembrie, transportatorilor le-a fost expediat un demers în care Ministerul le-a cerut informații pe marginea calculelor tarifelor. Din 67 de operatori de transport, nouă au expediat răspuns și doar șapte dintre ei au oferi informațiile conform demersului trimis. Săptămâna viitoare urmează o nouă întâlnire cu mai mulți operatori de transport rutier. „Nu înțelegem logica de a solicita majorarea tarifului dacă, atunci când solicităm date concrete în baza cărora să luăm această decizie, nu avem nicio reacție”, a fost mesajul lui Andrei Spînu. Ministerul va prezenta în scurt timp calculele efectuate pentru tarifele de transport de pasageri, a adăugat oficialul.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a desfășurat o altă acțiune de protest  în Piața Marii Adunări Naționale la 25 noiembrie și este hotărâtă să mai protesteze până vor fi îndeplinite revendicările operatorilor de transport.

În anul 2009, a fost aprobat tariful de 0,38 lei/km, în anul 2013 – tariful de 0,48 lei/km, iar în anul 2019 – tariful de 0,60 lei/km.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău