Transportatorii de mărfuri | "Nu avem autorizații. Toate camioanele stau la parcare. Nu ne putem duce producția"

  • 07 Noiembrie 2019 16:48
Transportatorii de mărfuri |

Zeci de transportatori de mărfuri au protestat, astăzi, la Guvern, nemulțumiți că nu pot obține autorizații de export. Aceștia au solicitat întrevederi cu reprezentanții ministerului Economiei și Infrastructurii, însă, nimeni din conducerea instituției nu a ieșit să discute cu ei.

Într-un comunicat emis ulterior,  ministerul a anunțat  că a reușit să obțină o cotă suplimentară de 500 de autorizații pentru transportul bilateral și tranzit de mărfuri în Federația Rusă. Acestea vor ajunge în R.Moldova săptămâna viitoare. 

Transportatorii spun că se confruntă în fiecare an cu problema că nu sunt suficiente autorizații. Din această cauză ei nu pot exporta, mărfurile stau în depozite, iar șoferii - fără lucru și salarii.

"Nu avem autorizații. Toate camioanele stau la parcare. Nu mai vorbim de producători, pentru că suntem și producători, și nu ne putem duce producția. Deja de două luni nu pot lua autorizații. Dacă anul trecut autorizațiile s-au epuizat  pe 15 septembrie, anul acesta s-au terminat în august. În ce direcție nu ne-am porni, pe toate țările sunt probleme cu autorizațiile".

"Nu putem merge în Germania, deoarece nu avem autorizație în Ungaria. Cum să ajungem în Germania? Nu ne putem duce în Belarus pentru că nu avem autorizație pentru Ucraina. Asta este o stopare care nu se rezolvă de ani de zile".

"Am avut doar patru curse în jumătate de an. Ce salariu este acesta? Vrem să lucrăm până la Anul Nou și să lucrăm fără probleme", a spus 

Ministerul Economiei și Infrastructurii a informat că în urma discuțiilor care au avut loc în cadrul ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional, s-a reușit obținerea, pentru acest an, a unei cote suplimentare de 500 de autorizații, deși, au fost solicitate 5000. Autorizațiile urmează să ajungă prin poșta diplomatică la Agenția Națională Transport Auto săptămână viitoare pentru a fi ulterior distribuite transportatorilor conform cererilor depuse.

Pentru anul 2020, numărul autorizațiilor pentru transportul bilateral și tranzit cu Federația Rusă se va majora cu o mie de unități și va constitui în total 16 mii de autorizații. Cât privește autorizațiile cu alte țări, în comunicatul ministerului nimic nu se menționează nimic în acest sens.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău