Transplanturile de organe, în scădere la nivel mondial în timpul pandemiei de COVID-19 (studiu)

  • 31 August 2021 14:05
Transplanturile de organe, în scădere la nivel mondial în timpul pandemiei de COVID-19 (studiu)

Numărul transplanturilor de organe efectuate la nivel mondial a scăzut vizibil în primul an al pandemiei de coronavirus, conform rezultatelor unui studiu recent, relatează DPA marți, potrivit Agerpres.

Cercetarea, realizată de Societatea Europeană de Transplant de Organe din Italia și publicată în jurnalul medical Lancet, s-a bazat pe date prelevate din 22 de țări și a relevat o scădere, în medie, cu 15 % a numărului de operații de transplant la nivel mondial.

Primul val al pandemiei a avut un impact devastator asupra accesului la transplant în numeroase țări, ceea ce a afectat listele de așteptare și a condus la o pierdere semnificativă de vieți, a declarat autorul principal al raportului, Olivier Aubert din cadrul Paris Transplant Group.

Pe lângă datele anuale în ansamblu, cercetătorii au analizat și informații de la momentul la care fiecare țară a înregistrat 100 de noi cazuri de infectare până la sfârșitul anului. A fost observată o corelație temporală evidentă între înmulțirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și reducerea numărului de transplanturi, au indicat oamenii de știință, precizând însă că s-au remarcat diferențe uriașe de la o țară la alta.

Numărul transplanturilor de organe s-a redus în special în Japonia (în scădere cu 67 %), Croația și Ungaria (ambele înregistrând o scădere cu 37 %), Marea Britanie (în scădere cu 31 %) și Brazilia (în scădere cu 29 %).

În schimb, autorii au observat diferențe puțin semnificative în cazul Elveției, cu doar cu 1 % mai puține transplanturi.

O scădere relativ mică a fost înregistrată și în SUA (în scădere cu 4 %), în Norvegia (în scădere cu 7 %) și Canada (în scădere cu 10 %).

În Germania, medicii au transplantat cu aproape 330 mai puține organe de la debutul primului val al pandemiei până la sfârșitul anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, reprezentând o scădere cu 11 %. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău