Transplant hepatic efectuat cu succes la Spitalul Republican. Viața unei femei a fost salvată de fratele ei, care i-a donat o parte din propriul ficat

  • 25 Octombrie 13:19
Transplant hepatic efectuat cu succes la Spitalul Republican. Viața unei femei a fost salvată de fratele ei, care i-a donat o parte din propriul ficat

Echipa de specialiști de la IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a efectuat cu succes un transplant hepatic la sfârșitul lunii septembrie, în cazul unei paciente în vârstă de 50 de ani, pentru care intervenția a reprezentat ultima șansă de a-și salva viața.

Pacienta, diagnosticată cu hepatită de peste trei decenii, ajunsese la stadiul terminal al cirozei hepatice, iar transplantul de ficat era unica soluție.

Donatorul a devenit fratele ei mai mic, de 48 de ani, stabilit în Italia. După realizarea analizelor de compatibilitate, acesta s-a dovedit compatibil cu sora sa, oferindu-i astfel șansa la o viață nouă.

Intervenția chirurgicală, de o complexitate majoră, a durat aproximativ 12 ore și a fost posibilă datorită implicării coordonate a echipelor de chirurgi, anesteziști, asistenți medicali și personalului din Secția Terapie Intensivă Chirurgie generală și toracică, precum și din Secția Chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

Ambii pacienți au fost externați peste o lună după operație și se află în etapa de recuperare, urmând protocoale stricte pentru a asigura o evoluție postoperatorie favorabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:2,57 m/s
Sat
12
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău