Transnistria vrea să dicteze regulile, în cadrul relațiilor cu Uniunea Europeană

  • 12 Februarie 2017 13:49
Transnistria vrea să dicteze regulile, în cadrul relațiilor cu Uniunea Europeană

Transnistria este dispusă să construiască relații cu UE pentru optimizarea mecanismului de comerț cu Uniunea Europeană, inclusiv cu Germania, însă ținând cont de particularitățile regiunii. O declarație în acest sens a făcut președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, la întrevederea de luni, la Tiraspol, cu Ambasadorul Germaniei în Moldova, Ulrike Knotz.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, părțile au discutat "dezvoltarea relațiilor dintre RMN și Germania în domeniul comercial-economic, inclusiv în contextul perspectivelor de optimizare a mecanismului de comerț al Transnistriei cu UE".

Krasnoselski a dat asigurări că partea transnistreană este dispusă pentru discuții și pentru un contact ulterior, însă ținând cont de faptul că "statul transnistrean are particularități proprii, care trebuie luate în considerare la stabilirea relațiilor comercial-economice și la adoptarea unor hotărâri practice".

Referindu-se la reglementarea relațiilor moldo-transnistrene, el a mai spus că Tiraspolul pledează pentru "continuarea discuțiilor și pentru găsirea în comun a căilor de soluționare a problemelor existente".

Potrivit comunicatului, diplomatul german a apreciat pozitiv extinderea relațiilor și activizarea cooperării între partea transnistreană și partenerii internaționali, subliniind că "pentru Germania reglementarea conflictului moldo-transnistrean este un subiect important".

Acest subiect a fost abordat și la întrevederea Ambasadoarei cu conducerea Sovietului Suprem al regiunii.

Președintele comisiei pentru politică externă și relații internaționale, Victor Guzun, a comunicat după întrevedere că colegii germani au fost interesați de faptul "cum Transnistria va conlucra cu noua președinție a OSCE, Austria".

"Pentru noi, deputații, cel mai important este soluționarea problemelor actuale pentru alegătorii noștri. Este vorba de recunoașterea de către Moldova a documentelor eliberate de organele abilitate ale Transnistriei, a numerelor de înmatriculare a mijloacelor de transport, libera circulație a oamenilor și a mărfurilor", a menționat el.

La întrevederea cu diplomatul, ministrul Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev, a mulțumit Germaniei pentru participarea activă la procesul de negocieri între Transnistria și Moldova în anul 2016, când a deținut statutul de Președinte al OSCE. Potrivit lui, diplomația germană a reușit să stabilească o listă clară a problemelor acute în relațiile dintre părți și să ofere dialogului un anumit impuls, care însă "s-a potolit la scurt timp".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău