Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse

  • 17 Iulie 2013 10:45
Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse

Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse, conform voinței poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune, afirmă Dmitri Rogozin, recent numit reperezentat oficial al Rusiei în regiunea separatistă.El a formulat această opinie în cartea sa  ”Inamicul poporului”,…

Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse, conform voinței poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune, afirmă Dmitri Rogozin, recent numit reperezentat oficial al Rusiei în regiunea separatistă.

El a formulat această opinie în cartea sa  ”Inamicul poporului”, publicată în 2006 la Moscova, când era încă președinte al partidului naționalist ”Rodina”. Cartea i-a fost dedicată președintelui rus de atunci, Vladimir Putin.

Unul din capitolele acestei cărți se numește ”Calul Troian” și este dedicat războiului de la Nistru din 1992.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, în anii 90, în Republica Moldova, care abia își obținuse suveranitatea, ura pentru tot ce era rusesc devenise cvasitotală.

El susține că Republica Moldova ar fi fost ”parte agresoare” în războiul din 1992.

Oficialul rus afirmă că autoritățile de la Tiraspol ar fi fost nevoite să proclame independeța regiunii, după ce Chișinăul a solicitat ajutor armat României pentru a ataca Transnistria.

”Prin hotarul deschis al Moldovei, au pătruns sute de fasciști români, nepoți ai celor care în al doilea Război mondial ne-au călcat pământul”, descrie Dmitri Rogozin evenimetele din 1992.

Autorul cărții îl acuză și pe fostul președinte rus Boris Elțin că ar fi încercat să rezolve conflictul transnistrean pe cale diplomatică și că ar fi interzis, în prima fază, Armatei a 14-a  să se implice în război.

Dmitri Rogozin salută în cartea sa venirea în fruntea Armatei a 14-a  a generalului Alexandr Lebedi, sub conducerea căruia militarii ruși au intrat în război de partea forțelor transnistrene și au nimicit, potrivit autorului,  sute de voluntari moldoveni pe platoul de la Chițcani și în pădurea de la Hârbovăț.

Dmitri Rogozin mai pledează în volumul ”Inamicul poporului” pentru recunoașterea pe plan internațional a Transnistriei.

Vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, a fost numit recent reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria,  copreședinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Mai mulți analiști consideră că prin numirea sa, Moscova își dorește să blocheze orice evoluție în soluționarea conflictului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău