Transgaz și-a anunțat oficial intenția de a participa la privatizarea Vestmoldtransgaz

  • 04 Noiembrie 2017 11:04
Transgaz și-a anunțat oficial intenția de a participa la privatizarea Vestmoldtransgaz

Transportatorul român de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) va înființa în Republica Moldova o societate cu răspundere limitată, în vederea participării la privatizarea companiei de stat moldovene Vestmoldtransgaz. 

Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preț de 180 milioane lei moldoveneștri (circa 8,8 milioane euro) și cu condiția investirii a 93 milioane euro în următorii doi ani.

Autoritățile de la Chișinău își argumentează decizia prin nevoia de a accelera lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău și de a nu evita contractarea de împrumuturi în acest scop.

Anterior Guvernul a negociat alocarea de către Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) a unui pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea conductei Ungheni – Chișinău (BEI și BERD împrumută câte 41 milioane euro, UE acordă un grant de 10 milioane euro, iar contribuția Moldovei este de un milion de euro).

Totodată Guvernul a aprobat, iar Parlamentul a votat încă în iulie 2017 în prima lectură, proiectul de ratificare a acordurilor cu BERD, BEI și UE pentru această finanțare. Acum acești bani nu vor mai fi primiți și investiția va fi asumată și realizată de compania ce va privatiza Vestmoldtransgaz.

Cel mai probabil că aceasta va fi Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de statul român. În primul semestru din acest an Transgaz a obținut un profit net de 400,5 milioane lei românești (87,5 milioane euro), în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii cifrei de afaceri cu 26%.

Compania și-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru față de aceeași perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).

Astfel, acționarii Transgaz vor aproba în adunarea general extraordinară din 11 decembrie ”înființarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societăți cu răspundere limitată”.

De asemenea, tot pe ordinea de zi se află ”mandatarea Consiliului de Administrație al Transgaz pentru mărirea capitalului social al societății cu răspundere limitată înființată pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea participării cu succes la procedura privatizării ÎS (întreprindere de stat, n.r.) Vestmoldtransgaz”, scrie mold-street.com.

Astfel se confirmă oficial intenția Transgaz din România de a participa la privatizarea Vestmoldtransgaz, anunțată de către Agenția Proprietății Publice pentru mijlocul lunii decembrie 2017.

Vestmoldtransgaz a fost înființată în anul 2014 pentru a gestiona rețeaua de transport gaze Iași-Ungheni și de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova anunța că a eliberat companiei Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău.

Ministerul român al Economiei a anunțat pe 13 octombrie că, împreună cu instituția omolog din Republica Moldova, ”vor acționa în comun pentru suplimentarea finanțării europene a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău”, cu 10 milioane euro.

Ministerul preciza atunci că Transgaz, companie aflată în subordinea sa, va deschide o reprezentanță în Republica Moldova pentru a înlesni demersurile de finalizare a conductei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău