Transgaz România va prelua 15% din proiectul celui de-al treilea terminal GNL din Grecia

  • 25 Septembrie 09:19
Transgaz România va prelua 15% din proiectul celui de-al treilea terminal GNL din Grecia

Mediterranean Gas, o companie elenă care dezvoltă proiectul Argo pentru un terminal GNL offshore Volos, a cerut organismului de reglementare energetică al țării să aprobe intrarea în proprietate a operatorului de transport românesc de gaze Transgaz cu o participație de 15%.

Potrivit balkangreenenergynews.com, numeroase state membre ale Uniunii Europene lucrează la înlocuirea gazului natural care vine din Rusia prin conducte cu gaz natural lichefiat, GNL, scrie moldstreet.md.

Al treilea terminal GNL al Greciei

Grecia este hotărâtă să devină un hub regional. Construiește un terminal plutitor în largul Alexandroupolis și o centrală electrică pe gaz în apropiere. De asemenea, sunt în curs de desfășurare planuri de extindere a terminalului actual Revithoussa GNL.

Alte țări din sud-estul Europei doresc să participe la acțiune. Și nu fac excepție, deoarece cea mai mare parte a UE a fost afectată de criza energetică din 2021-2022 și de agravarea incertitudinii aprovizionării, după invazia Rusiei în Ucraina.

Operatorul de sistem de transport de stat al României, Transgaz, a ajuns la un acord cu Mediterranean Gas, companie care dezvoltă un proiect pentru cel de-al treilea terminal GNL – Argo, pentru a achiziționa un pachet de 15%.

Se așteaptă ca instalația Argo să poată efectua regazificarea a trei miliarde de metri cubi pe an, în prima fază.

Instalația de GNL plutitoare este planificată să fie instalată în largul portului Volos, la jumătatea distanței dintre Atena și Salonic. Compania elenă a depus o cerere la Autoritatea de Reglementare pentru Energie, Deșeuri și Apă (RAAEY) pentru autorizare.

Capacitatea anuală este de 4,6 miliarde de metri cubi

Unitatea de regazificare cu stocare plutitoare sau FSRU este planificată cu o capacitate anuală de 4,6 miliarde de metri cubi. În prima fază, se preconizează că va putea procesa suficient GNL pentru trei miliarde de metri cubi. Compania intenționează să-l pună în funcțiune în 2025.

Anul trecut, Mediterranean Gas a primit manifestări de interes care depășesc 5,2 miliarde de metri cubi, care era capacitatea planificată inițial. Compania este controlată de Vapiando, care deține 71%. Goldenport Marine și Norion sunt acționari minoritari, cu 20%, respectiv 9%.

Amintim că din 19 septembrie 2023, Transgaz, prin intermediul subsidiarei sale Vestmoldtransgaz, tocmai a preluat Sistemul Național de Transport al Gazelor din Moldova. Acesta, după desemnarea Vestmoldtransgaz (VMTG) ca unic operator, ca urmare a consecinței nerespectării de către Moldovatransgaz a cerințelor de separare și certificare conform celui de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
5
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău