Transgaz din România caută 132 milioane de euro pentru interconexiunea gazieră cu R.Moldova (Revista presei)

  • 14 August 2017 09:57
Transgaz din România caută 132 milioane de euro pentru interconexiunea gazieră cu R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 14 august 2017

„Mareșalul” gesturilor nesăbuite, Dodon, este gata să declare război Americii” – titrează Evenimentul Zilei, referindu-se la declarația acestuia privind implicarea americanilor în reamenajarea Bazei militare de instruire Bulboaca. El a scris pe facebook că va merge astăzi să clarifice starea de lucruri pe poligon. „Gulliver”-ul politicii de pe malul Bâcului le arată din deget opozanților imaginari … și susține că nu va permite ca soldații moldoveni să fie parte a unui bloc militar. Totodată, autoarea denunță faptul că președintele ” nu se arată deranjat de staționarea trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova, de faptul că conaționalii noștri din stânga Nistrului sunt luați cu arcanul într-o armată străină și maltratați pentru simplul fapt că sunt moldoveni... Pe „prezident” îl doare-n cot că moldovenilor de dincolo de Nistru li se încalcă dreptul la proprietate de către separatiști, neputând să-și lucreze normal terenurile și să-și aducă roadele muncii acasă, că părinții și copiii care vor să învețe românește sunt hărțuiți și intimidați”, scrie EVZ.

Cum va sărbători Dodon independența”… Timpul reține faptul că președintele Dodon s-a întors din al 5-lea concediu în acest an. Și imediat după asta, vor urma sărbătorile din august - Ziua Independenței față de URSS, dar și celebrarea rezistenței Limbii Române în Basarabia. Ca și până acum, prorusul Dodon nu va sta acasă, va ieși în lume, va apărea în fața camerelor pentru a arăta tuturor cât este el de deștept”. Autorul amintește în context despre vizitele recente ale acestuia la Munte Athos (cu suita după el, inclusiv cu operator foto care imortaliza orice mișcare a „prezidentului”), iar după aceasta în Republica Islamică Iran. „Să te declari împotriva Europei, dar să pui poze pe rețele sociale, cum stai relaxat pe iahturi în Uniunea Europeană - trebuie să fii extrem de infatuat să ai impresia că cineva „apreciază” asemenea manifestări”, comentează Timpul.

Partidul de la guvernare continuă acțiunile de convinge a instituțiilor europene privind votul mixt, și după adoptarea acestuia pe 20 iulie 2017, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Prin intermediul lobby-iștilor, Partidul Democrat tinde să convingă decidenții de la Bruxelles că la adoptarea votului mixt au fost luate în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneția și că noul sistem electoral are sprijin public larg, comentează politologul. Instituțiile țintă ale lobby-ului Democraților sunt Comisia Europeană și Serviciul European pentru Acțiune Externă, care în timpul apropiat urmează să decidă dacă “pre-condițiile politice” au fost violate și dacă alocarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane EUR este posibilă sau nu, explică Dionis Cenușă. În opinia politologului, scopul Democraților este mult mai larg decât obținerea unor surse financiare nerambursabile, iar acordarea asistenței de către UE va fi echivalată automat cu legitimarea guvernării și a deciziei acesteia de a schimba sistemului electoral.

Portalul Tribuna.md explică ”De ce se vorbește despre posibila revenire în politică a lui Alexandru Tănase”. Despre posibila revenire în politică a lui Alexandru Tănase, ex-ministru al Justiției, ex-Președinte al Curții Constituționale, se vorbește tot mai mult, fie că ar adera la Partidul Unității Naționale sau că va juca un rol important în cadrul următoarelor alegeri ale primarului Capitalei.

Transgaz din România caută 132 milioane de euro pentru interconexiunea gazieră cu Moldova, titrează Mold-street. Transgaz anunță în raportul privind rezultatele pe primul semestru 2017, că "intenționează să implementeze, în următorii ani, un plan ambițios de dezvoltare al infrastructurii de transport gaze naturale de circa 1,6 miliarde euro, care să contribuie la dezvoltarea unui coridor energetic regional". Circa 132 de milioane de euro ar necesita doar lucrările de construcție a infrastructurii necesare îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei de Nord-Est a Românei, precum și a asigurării capacității de transport spre Republica Moldova. Altfel spus, lucrări ce vor permite majorarea volumelor de gaze ce pot fi pompate din România în Moldova. Suma de 132 de milioane este doar pentru lucrările din România, partea moldovenească trebuie să găsească peste 100 de milioane euro pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Pentru aceasta întreprinderea planifică obținerea de finanțări în cadrul programelor puse la dispoziție din fonduri europene de dezvoltare regională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău