Traian Băsescu | Varianta integrării în UE a R. Moldova nu este acceptată de nimeni. Singura soluție ar fi Unirea cu România

  • 13 Martie 2019 09:44
Traian Băsescu | Varianta integrării în UE a R. Moldova nu este acceptată de nimeni. Singura soluție ar fi Unirea cu România

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a susținut, marți, într-o conferință la Universitatea din Oradea, că singura soluție pentru ca R. Moldova sa devină partea Uniunii Europene este Unirea cu România, potrivit b1.ro.

”Eu știu foarte bine ce efort diplomatic gigantic s-a făcut în cele două mandate ale mele pentru ca Republica Moldova să fie pusă la pachet cu statele din Balcanii de Vest ca perspectivă de intrare în Uniunea Europeană. S-a răspuns categoric, nu numai de la Bruxelles, și de peste Ocean: varianta integrării în UE a Republicii Moldova nu este acceptată de nimeni, indiferent care este puterea politică de la Chișinău. Singura soluție pe care oricine ar respecta-o ar fi Unirea cu România”, a subliniat fostul lider de la Cotroceni. 

În același timp, Traian Băsescu a menționat că actul final de la Helsinki spune cum se pot modifica frontierele în Europa. „Chiar în articolul 2 ne spune că frontierele se pot modifica prin negocieri politice și în bună înțelegere. Așa a fost posibilă reunificarea Germaniei, ruperea Cehiei de Slovacia, crearea coridorului pentru Slovenia pentru acces la Adriatică.  Asta ar însemna ca în Republica Moldova, Parlamentul să voteze unirea cu România, așa cum a făcut-o în 1918, cu un vot majoritar și nu unanim și Armata Regală a intrat în Moldova și a spus «ne-am unit». Sau, mult mai temeinic, printr-un referendum, în care cetățenii Republicii Moldova și cetățenii României să voteze reunificarea. Asta este singura soluție politică valabilă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene. Altfel, pentru următorii 40 de ani, cel puțin, ferontierea UE și a NATO este pe Prut”, a declarat fostul președinte al României. 

Sursa: b1.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
2,9 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
4 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău