Traian Băsescu susține că și-ar fi dorit cetățenia R.Moldova pentru a lupta mai puternic pentru Unire (REVISTA PRESEI)

  • 10 Noiembrie 2018 13:29
Traian Băsescu susține că și-ar fi dorit cetățenia R.Moldova pentru a lupta mai puternic pentru Unire (REVISTA PRESEI)

Plecările din sistemul judiciar continuă. Încă doi magistrați au depus cereri de demisie. În ședința din 12 noiembrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează a fi examinate cererile de demisie a două judecătoare. Este vorba despre magistrata Marina Galupa de la Curtea de Apel Comrat și magistrata Olga Bejenari de la Judecătoria Chișinău.

Opt judecători, dintre care cinci de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au depus, în ultima săptămână, cereri de demisie din funcție, amintește Ziarul de Gardă.

Ziarul Național reține declarația lui Traian Băsescu după ce i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova.

Fostul președinte al României Traian Băsescu susține că și-ar fi dorit cetățenia R. Moldova pentru a lupta mai puternic pentru Unirea celor două state românești, dar nu se lasă descurajat.

„Aș fi vrut să lucrez în continuare pentru acest proiect pe care îl am și să pot lucra din calitate de cetățean al R. Moldova. Aș fi vrut să pot să-mi asum președinția acelui partid PUN. Sigur, decizia justiției din R. Moldova mă împiedică să fac acest lucru, dar măcar românii trebuie să știe că trebuie să ne implicăm mult mai mult și mult mai mulți, pentru că în R. Moldova sunt încă pături sociale largi nostalgice după Uniunea Sovietică”, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Iar editorialistul din Ziarul Național, Nicolae Negru, califică deciziile instanțelor de la Chișinău, prin care i s-a dat dreptate lui Igor Dodon, care i-a retras cetățenia fostului președinte român, drept „O nouă pată pe toga pătată bine a justiției noastre.

Autorul atrage atenția că demersul de a-i lua cetățenia lui Băsescu nu a fost făcut, cum se cuvine conform legii, de MAI, SIS etc., ci de un Consiliu de pe lângă președinte, care nu dispune de competența necesară. Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au ignorat faptul de încălcare a legii de către Dodon, care i-a mai amenințat pe judecători, amintindu-le că numirea lor în funcție depinde de el, în schimb au fost foarte „principiali” față de Traian Băsescu, luând în considerare pretextul fals care a fost invocat împotriva lui. Numele lui Traian Băsescu nu figurează în cazierul judiciar, scrie într-un document eliberat la 1.11.2016 de către Inspectoratul General al Poliției Române, pe care l-au ignorat magistrații CSJ.

Publicistul suspectează și în acest caz o intervenție din afara sistemului judiciar, deoarece joi, 7 noiembrie, ora 18.29, se anunța o amânare a procesului până la 14 noiembrie, „din motivul studierii suplimentare”, iar peste două ore și 43 de minute, la 21.12, s-a dat verdictul de respingere a recursului înaintat de Băsescu. Potrivit lui Nicolae Negru, simbolismul antiunionist al verdictului a prevalat nu numai asupra reputației CSJ, ci și a statului Republica Moldova. Nu Băsescu a fost umilit, ci „statatalitatea”. Chiar dacă am admite că cetățenia moldovenească a fost „un cadou” pentru Băsescu, a fost, fără îndoială, unul meritat. Iar cadourile, se știe, nu se iau înapoi fără să nu te faci de râs”, scrie autorul.

Cotidianul notează că „Dodon a fost întâmpinat cu proteste la Londra: „A pionierat tacticile de propagandă în stil rusesc în Moldova”. Șeful statului, Igor Dodon, a fost întâmpinat cu proteste de moldovenii din Londra. Aceștia aveau pancarte pe care scrie „Igor Dodon = Moldavian disaster” (Igor Dodon = Dezastru moldovenesc – n.r.) și „Dodon+Candu+Shor = Corruption/Lies” (Dodon+Candu+Shor = Corupție/Minciuni – n.r.).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău