Traian Băsescu: În această iarnă Republica Moldova nu va beneficia de gaz din România

  • 20 Septembrie 2013 15:35
Traian Băsescu: În această iarnă Republica Moldova nu va beneficia de gaz din România

Lucrarea a fost inaugurată de premierii României și ai Republicii Moldova, la 27 august, de Ziua independenței Republicii Moldova.

Reprezentanții Uniunii Europene și Bruxellul trebuie informați că în această iarnă, Republica Moldova nu va beneficia de gaz metan din România, lucrările la gazoductul Iași- Ungheni, nefiind încă demarate.Aceasta este concluzia vizitei efectuată vineri, 20 septembrie, pe șantierul de la Horlești, din județul Iași, de către președintele României, Traian Băsescu.
 
Lucrarea a fost inaugurată de premierii României și ai Republicii Moldova, la 27 august, de ziua independenței Republicii Moldova.
 
Informațiile apărute în presă, arătau că după inagurare, lucrarea a fost abandonată și la 11 septembrie, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a înaintat o solicitare, președintelui României, Traian Băsescu, prin intermediul căreia, îl ruga să urgenteze lucrările. Investiția trebuie finalizată până în luna decembrie a  acestui an.
 
La Iași, președintele Traian Băsescu a subliniat faptul că nu avem voie să mințim Uniunea Europeană în legătură cu acest proiect, deoarece este o lucrare geostrategică.
 
Dirigintele de șantier, Teofil Ciobanu a declarat că țevile au sosit în portul Constanța și săptămâna aceasta a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor.
 
Proiectul gazoductului româno-moldovenesc are o valoare de peste 26 de milioane de euro, din care 7 milioane reprezintă contribuția Uniunii Europene. Lucrarea este executată de un consorțiu româno-austriac. Gazoductul are o lungime de 44 de kilometri. Prin el, s-ar putea transporta 1,5 miliarde metri cubi de gaz, anual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău