Tragic | Și-au petrecut rudele decedate din cauza COVID-19 pe internet, deoarece erau internați în spital, fiind infectați cu noul coronavirus (FOTO)

  • 15 August 2020 16:17
Tragic | Și-au petrecut rudele decedate din cauza COVID-19 pe internet, deoarece erau internați în spital, fiind infectați cu noul coronavirus (FOTO)

Și-au petrecut rudele decedate din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 pe internet, în timp ce erau internați în spital din cauza virusului.

Este povestea tragică prin care a trecut Irina Staver și cei doi copii ai săi, de 15 și 7 ani. Femeia din orașul Strășeni spune că virusul a afectat opt membri din familia sa, doi dintre care au pierdut lupta pentru viață, potrivit unui material publicat de Ministerul Sănătății. 

Cele două săptămâni de tratament în spitalul de Boli contagioase pentru copii din Chișinău i s-au părut fără sfârșit lui Maxim. Adolescentul de 15 ani spune că virusul l-a ținut departe de prieteni, bunici și rude. „În primele zile de internare chiar mi-a fost frică, deoarece aveam febră, slăbiciuni și nu mă simțeam bine deloc. Eu, mama și fratele meu nu puteam comunica cu alte persoane, atât pentru siguranța lor, cât și a noastră. Bunicii se aflau în pericol din cauza acestui virus și noi nu-i puteam ajuta din cauza că eram izolați între patru pereți, nu-i puteam vedea, nu le puteam duce medicamente și nici nu puteam fi alături de ei”, spune Maxim.

Mama copilului, Irina Staver, a fost testată negativ abia după 27 de zile de tratament. „Această boală ne-a afectat și ne-a blocat toată familia. Cel mai greu a fost atunci când fratele soțului, socrii  și mama mea au fost spitalizați. Mama era într-o stare gravă. Mă simțeam neputincioasă, nu-i puteam ajuta cu nimic, nu puteam merge la ei, discutam doar la telefon”, povestește Irina Staver.

Complicațiile bolii au provocat două decese în familia Irina Staver. „Mai întâi a decedat cumnatul meu, iar după șase zile și soacra. Ea a fost infectată în luna martie. Să nu fi fost coronavirusul, cu siguranță, ei mai trăiau, chiar dacă sufereau de alte maladii. Consecințele acestui virus le-au provocat decesul. SARS-CoV-2  e atât de imprevizibil, îți poate schimba starea de sănătate, încât e greu să previi ceva”, precizează femeia.

Irina Staver și cei doi copii și-au petrecut rudele pe ultimul drum pe internet. „Este groaznic, puțin spus trist. Am fost blocată în spital, nu am avut voie să ies pentru a merge la înmormântare. Nu am putut fi alături de soțul meu care era acasă și care avea nevoie de ajutorul meu. Doar după  două săptămâni de autoizolare la domiciliu, am mers la cimitir”, își amintește cu tristețe femeia.

Ea spune că medicii i-au fost alături și au ajutat-o să treacă peste aceste momente dificile. „Am înțeles odată în plus cât de importanți sunt lucrătorii medicali pentru fiecare dintre noi, pentru societate, pentru familiile noastre. Și pe această cale vreau să le mulțumesc pentru tot efortul depus.”, spune Irina.

Astăzi, familia Staver este nevoită să trăiască într-o altă realitate, mai tristă și mai săracă în persoane dragi. „Cel mai mult mă bucur că suntem acasă, în afara oricărui pericol. Vom respecta în continuare regulile epidemiologice, pentru că ne pasă de cei din jur. Este foarte ușor să te îmbolnăvești, dar foarte complicat să te tratezi”, spune Maxim.

„Oamenii nu cred în existența acestui virus atâta timp cât nu i-a afectat direct sau pe unul din membrii familiei lor. Chiar dacă știi că ești sănătos și nu faci parte din grupul de risc, poți prezenta un pericol pentru cei din jur, dacă nu respecți regulile de prevenire. Nimeni nu știe cum va decurge această boală și care vor fi consecințele ei”, a concluzionat dna Staver.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău