Tragedie în România: Explozii puternice la o stație GPL din Crevedia, bilanțul victimelor: 2 morți și 58 de răniți. Două aeronave au plecat spre Bruxelles și Milano, cu patru pacienți dintre cei mai gravi

  • 27 August 2023 09:33
Tragedie în România: Explozii puternice la o stație GPL din Crevedia, bilanțul victimelor: 2 morți și 58 de răniți. Două aeronave au plecat spre Bruxelles și Milano, cu patru pacienți dintre cei mai gravi

O explozie a avut loc, sâmbătă, 26 august, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, ROmânia, fiind urmată de un incendiu puternic. Autoritățile române au activat Planul Roșu de Intervenție. Bilanțul victimelor a ajuns la 58 de persoane din care 43 sunt cadre ale MAI: 39 de pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi, relevă datele transmise duminică de IGSU. Două aeronave au plecat deja în spitale din Europa: Doi pompieri au fost transferați în Belgia azi dimineață, iar alte două victime vor fi tratate într-un spital din Milano. Pompierii au reușit să controleze incendiul după mai bine de 5 ore, relatează postul de televiziune TVR.

Potrivit sursei citate, prima explozie a avut loc la ora 19:45, urmată de incendiu, la stația GPL din Crevedia. Cinci persone au suferit arsuri de peste 80 la sută din suprafața corpului. Zeci de pompieri au fost trimis să stingă focul. Flăcările s-au extins și au cuprins și o casă din apropiere. Populația din zona a primit un mesaj Ro-Alert să ocolească zona pentru că sunt degajări mari de fum.

La jumătate de oră, ISU Dâmbovița a evacuat populația pe o rază de 300 de metri, iar un robot a fost adus pentru a ajuta la lichidarea incendiului care se manifesta cu violență. În sprijinul pompierilor dâmbovițeni au fost trimise forțe și din București, Ilfov și Prahova. După 45 de minute, la sediul Ministerului Sănătății din România se organizează un grup de lucru.

Alexandru Rafila, ministrul român al Sănătății: La nivelul a 14 spitale, marea majoritate în București și sunt și din țară, de la Timișoara și Iași , avem în total circa 60 de paturi de Terapie Intensivă cu ventilatoare. Cei care depăsesc capacitatea de spitalizare pentru astfel de patologie vor fi transferați în străinătate.

După o oră și un sfert are loc o nouă explozie la stația GPL, urmată de incediu. Alte zeci de persoane sunt rănite, printre care pompieri, un polițist și câțiva jurnaliști. Explozia a fost surprinsă în direct de echipa Știrilor TVR.

Rând pe rând, răniții sunt transportați la spitalele din București. La Floreasca este declanșat Planul Alb, astfel că toți medicii și personalul medical liber au fost chemați la muncă. În Crevedia, autoritățile evacuează populația pe o suprafață mai mare, relatează TVR. 

La Ministerul de Interne a fost convocată o celulă de criză, condusă de premierul Marcel Ciolacu. A fost activat Planul European de Protecție Civilă și au fost găsite 7 locuri în străinătate pentru tratarea marilor arși. 8 victime sunt intubate, iar pentru 4 dintre ele s-a decis transferul în străinătate - 2 în Belgia și 2 în Italia.

„Încercăm să salvăm cât mai multe vieți. Vă ținem la curent. Totul va fi transparent. S-a vorbit și cu Ministerul Mediului, calitatea aerului în zonă. S-a luat legătura cu toți aparținătorii. S-au făcut și telefoane speciale să sune cei din zonă, dacă simt că au anumite probleme medicale.”, a declarat premierul român Marcel Ciolacu. 

După două ore de la producerea tragediei, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care și-a exprimat regretul față de familiile vctimelor și cere măsuri urgente.

După ședința celulei de criză, premierul român și ministrul român de Interne au plecat în vizite la spitalele Floreasca și Bagdasar din București. La Floreasca au stat mai bine de o oră de vorbă cu medicii și câțiva dintre răniți.

„Din explozia urmată de incendiul de la stația de GPL au fost aduse 30 de victime. 3 au fost în urma exploziei inițiale, iar 27 din a doua explozie. Din păcate, sunt colegi de-ai noștri pompieri și un polițist. Din aceștia 30, unul nu prezenta arsuri. Restul prezintă arsuri pe diverse procente din suprafața corporală. Mai grav sunt 5, dintre care 2 sunt și intubați. 3 au fost deja operați. Evoluția pacienților arși este una imprevizibilă”, a declarat pentru TVR Bogdan Opriță, purtător de cuvânt Spitalul de Urgență Floreasca din București.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină a făcut un apel la populație să meargă la donare. Chiar dacă este duminică, centrul va fi deschis. Este nevoie de mult sânge pentru tratatarea tuturor victimelor exploziilor.

Bilanțul victimelor

Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, și șapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanții MAI, duminică, într-un comunicat de presă.

Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi).

În jurul orei 2,00, mai erau internate în diverse secții ale unităților sanitare 54 de persoane, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție:

- ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

- ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.

- ISU PH - 3 autospeciale de stingere.

Au mai fost un elicopter SMURD, nouă echipaje SAJ Dâmbovița, 29 de polițiști, 30 de jandarmi.

„Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 de metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 de locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT”, arată MAI România.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne al României, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

„Pe lângă aspectele operaționale destinate gestionării optime a acestei situației complexe, au fost operaționalizate și două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați de acest nefericit eveniment. Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși. Astfel, primii pacienți vor fi transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și altele, în vederea efectuării intervențiilor medicale de specialitate”, adaugă reprezentanții MAI.

Ministerul Apărării al României a declarat duminică dimineața că o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, 27 august, în jurul orei 5:15, pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Bruxelles-Otopeni, pentru transportarea a doi pacienți care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanți din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița. Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8:00 cu destinația Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienți care au suferit arsuri.

În Bruxelles au plecat doi pacienți și în Milano alți doi, a confirmat șeful DSU România, Raed Arafat.

Aeronava care transportă răniți în Italia va decola de la baza Aeriană 90 Otopeni, la ora 8:00. La ora 5:00, un alt avion a decolat spre Bruxelles, având la bord pompieri arși în explozia de la Crevedia. Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că, în cursul zilei, și alte aeronave vor transporta răniți în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău