TRAGEDIA din Colectiv: Zece răniți, transferați în spitale din Marea Britanie și Norvegia

  • 09 Noiembrie 2015 09:15
TRAGEDIA din Colectiv: Zece răniți, transferați în spitale din Marea Britanie și Norvegia

Zece răniți în tragedia din localul Colectiv sunt tratați acum de medicii din Marea Britanie și Norvegia. Un avion medical al NATO a decolat aproape de miezul nopții cu pacienții, transmite Digi24.

Noi transferuri, de data aceasta spre Franța și Germania, ar putea avea loc în următoarele zile, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat. În total, 31 de persoane sunt tratate în acest moment în clinicile din străinătate. Pe de altă parte, 35 de răniți sunt în continuare în stare gravă. Chiar de la început, medicii au anunțat că această săptămână este critică, iar, din păcate, numărul deceselor ar putea crește. Asta după ce am avut parte de un weekend negru, 13 tineri s-au stins în acest final de săptămână: bilanțul ajungând astfel la 45 de morți.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: Nu mai luăm 12, starea a doi s-a deteriorat, nu îi mai luăm. Au rămas 10. Iar cei 10 vor pleca în Marea Britanie și în Norvegia.

Printre răniții care vor fi tratați în Marea Britanie e și un tânăr de 18 ani, care are arsuri ce depășesc 90 la sută din suprafața corpului. Procedura transferului nu a fost deloc ușoară.

În timp ce doctorii făceau tot posibilul ca starea de sănătate a pacienților să nu se înrăutățească, paramedicii au transformat interiorul avionului într-o secție de terapie intensivă.

Se lucrează contracronometru. Mai puțin de 45 de minute au la dispoziție medicii să aranjeze din punct de vedere medical aparatul de zbor.

Unul dintre motivele pentru care autoritățile române au apelat la un astfel de aparat este autonomia de zbor - dublă față de cea a avioanelor de transport ale Armatei Române.

Alte transferuri ar putea avea loc în următoarele zile.

Raed Arafat: „Au sosit colegii din Franța și Germania. Urmează să se facă vizitele și să vedem ce decid cu medicii noștri”.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Interne, aceste transferuri înseamnă o scădere a presiunii la care sunt supuși medicii români, care vor avea acum mai mult timp să-i îngrijească pe pacienții rămași în țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău