Tragedia demografică din Rusia amintește de perioada ocupației hitleriste. Speranța de viață a ajuns la fel de joasă ca în Haiti

  • 08 Martie 2023 09:32
Tragedia demografică din Rusia amintește de perioada ocupației hitleriste. Speranța de viață a ajuns la fel de joasă ca în Haiti

Rusia trece printr-o tragedie demografică. În ultimii trei ani, țara a pierdut cu 2 milioane de oameni mai mult decât ar fi fost normal și asta din cauza războiului, a bolilor și a exodului populației, relatează The Economist, citat de digi24.ro.

Speranța de viață a bărbaților ruși a scăzut cu aproape cinci ani, ajungând la nivelul speranței de viață a bărbaților din Haiti. Numărul de ruși născuți în luna aprilie a anului trecut nu a fost mai ridicat decât în lunile ocupației hitleriste, iar din cauză că foarte mulți dintre bărbații care sunt la vârsta la care ar putea fi trimiși pe front sunt morți sau au fugit din țară, în Rusia, femeile sunt cu cel puțin 10 milioane mai multe decât bărbații.

Războiul nu este singura – și, nici măcar, principala – cauză a problemelor demografice cu care se confruntă Rusia, dar cu siguranță a înrăutățit situația. Potrivit estimărilor statelor occidentale, între 175.000 și 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în luptele care s-au dat în Ucraina în ultimul an – Rusia pretinde că are pierderi mult mai mici, scrie sursa citată.

Între jumătate de milion și un milion de persoane – majoritatea, tineri cu studii superioare – au fugit din Rusia pentru a nu deveni carne de tun în Ucraina. Chiar dacă Rusia nu ar fi avut și alte probleme demografice, pierderile mari pe care le-a suferit într-o perioadă atât de scurtă ar fi fost greu de îndurat. Așa cum stau lucrurile, însă, pierderile umane provocate de războiul declanșat de Putin pun la și mare încercare populația Rusiei tot mai bolnavă și care se găsește acum în cădere liberă.

Rusia ar putea intra într-un ciclu ireversibil al declinului demografic

Criza demografică a Rusiei își are originile în situația de acum 30 de ani, atunci când țara a atins un vârf al populației de 149 de milioane de oameni. De atunci, populația Rusiei a scăzut cu câteva milioane: în 2021, totalul a ajuns la 145 de milioane (fără cele 2,4 milioane de locuitori ai Crimeei anexate ilegal). Potrivit ONU, Rusia ar putea cădea până pe locul 15 în topul celor mai populate țări din lume – în 1995 era pe 6 – în 50 de ani de acum încolo dacă evoluția din prezent continuă, ceea ce ar reduce populația totală la 120 de milioane de oameni.

Numărul de nașteri înregistrate în aprilie 2022 a fost atât de scăzut încât a ajuns la nivelul secolului al XVIII-lea, potrivit unui demograf rus independent care a lucrat și pentru serviciul de statistică al statului.

Declinul populației nu este un fenomen exclusiv rusesc: cele mai multe foste state comuniste au înregistrat scăderi demografice, dar în niciunul dintre cazuri declinul lor nu a fost atât de rapid și scăpat de sub control ca în Rusia. Populația Rusiei a scăzut cu 1,3 milioane de oameni în doar doi ani (2020-2021), iar rata mortalității a fost cu mult peste rata natalității – cu 1,7 milioane mai multe decese decât nașteri.

Declinul cel mai mare s-a înregistrat în rândul etnicilor ruși, populația lor scăzând cu 5,4 milioane de oameni în perioada 2010-2021. Ponderea etnicilor ruși raportată la populația totală a Rusiei a scăzut de la 78% la 72%, ceea ce contrazice afirmația lui Putin prin care se mândrea că va extinde „lumea rusă”.

Dacă adăugăm decesele provocate de pandemia de Covid-19 la cele cauzate de război și la numărul de ruși care au fugit din țară din cauza mobilizării, Rusia a pierdut între 1,9 și 2,8 milioane de oameni în perioada 2020-2023, în plus față de declinul demografic obișnuit. Situația ar fi, astfel, mai gravă decât în anii dezastruoși de la începutul mileniului trei, când populația scădea cu în jur de jumătate de milion de ruși pe an. 

Rusia sărăcește atât economic, cât și demografic. Tinerii fug din țară și bătrânii mor mai repede

Multe dintre țările care s-au confruntat cu un declin demografic au reușit să evite apariția unor mari tulburări sociale. Pentru Rusia, situația ar putea fi diferită. Declinul demografic este neobișnuit de rapid, populația putând ajunge la 130 de milioane de oameni până la mijlocul secolului. Speranța de viață a rușilor de sex masculin a scăzut de la 68,8 în 2019 la 64,2 în 2021, din cauza pandemiei, dar și a bolilor asociate cu consumul excesiv de alcool. În medie, bărbații din Rusia mor acum cu șase ani mai repede decât cei din Bangladesh și cu 18 ani mai devreme decât o fac cei din Japonia.

Cu toate că are una dintre cele mai mari rate ale nivelului de studii în cazul persoanelor de peste 25 de ani, Rusia se confruntă cu un exod al familiilor tinere și bine educate care distruge acest avantaj. Potrivit ministrului comunicațiilor, 10% dintre rușii care lucrează în domeniul IT au plecat din țară în 2022. Cei mai mulți erau bărbați tineri, iar plecarea lor a dezechilibrat și mai mult raportul dintre femei și bărbați în Rusia: în 2021, raportul în cazul persoanelor de peste 18 ani era de 121 de femei pentru fiecare 100 de bărbați.

Evoluția demografică dezastruoasă nu l-a făcut pe Putin să își piardă apetitul pentru cuceriri teritoriale, dar face din Rusia o țară mai mică, mai puțin educată și mai săracă de care tinerii fug și unde bărbații mor în jurul vârstei de 60 de ani. Invadarea Ucrainei a fost o catastrofă umană, dar nu doar pentru ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău